AB, Türkiye'de politik reformlara bakıyor

Makridis, Türkiye ile AB arasında yürütülen görüşmelerde politik reformlara bakıldığını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

GÜMÜŞHANE - AB Türkiye Masası Başkan Yardımcısı Christos Makridis, Türkiye ile AB arasında yürütülen görüşmelerde politik reformlara bakıldığını söyledi.

Makridis, Gümüşhane Üniversitesi (GÜ) ve Gümüşhaneli Genç İş Adamları Derneğince (GİAD), GÜ Meslek Yüksekokulu Çok Amaçlı Salonunda düzenlenen "Türkiye'nin AB'ye Üyelik Sürecinin Önündeki Engeller ve Çözüm Önerileri" konulu panelde, Türkiye ile AB'ye üye ülkeler arasında süren katılım müzakerelerinin ortak amacının, Türkiye'nin AB'ye üyeliği olduğunu belirtti.

Hükümetin bu süreçte Kopenhag Kriterleri'ni tam olarak yerine getirmesi gerektiğini ifade eden Makridis, şöyle konuştu:

"Türkiye ile AB arasında yürütülen görüşmelerde politik reformlara bakılmaktadır. Politik reformların anlamı Kopenhag Kriterleri'ne uyulmasıdır. Ordunun tamamıyla sivil kontrol altına alınması, yargının tamamıyla tarafsızlığının ve bağımsızlığının sağlanması, özellikle yargıç bağımsızlığının temin edilmesi ve kamu yönetimiyle ilgili reform yapılması gerekmektedir."

Makridis, çok ciddi ilerlemeler olmasına rağmen, insan haklarında istenilen seviyeye ulaşılmasının önem taşıdığını vurgulayarak, "Politik kriterlerde aklımıza bunlar geliyor. Bunlar işin birinci tarafı. İkinci kısmını ise katılım müzakereleri oluşturuyor. Katılım müzakereleri aslında AB müktesebatına, AB yasalarının tümünün Türkiye'ye adaptasyonudur" dedi.

Türkiye İş Adamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Brüksel Temsilcisi Serdar Yeşilyurt da AB içinde Türkiye konusunda çok ciddi bir ilgi ve bilgi boşluğu bulunduğunu belirterek, "Bunda bizim de eksikliğimiz bulunuyor. Kendi doğrularımızı, düşüncelerimizi gidip oralarda iyi anlatmalıyız" diye konuştu.

Panele, Gümüşhane Valisi Enver Salihoğlu, Belediye Başkanı Mustafa Canlı, GÜ Rektörü Prof. Dr. İhsan Günaydın, GİAD Başkanı Yusuf Büyükbayraktar ve çok sayıda davetli katıldı.