”AB üyeliğini birlikte başarabiliriz”

Bakan Bağış, bu süreçte dürüstlük, açıklık ve feyr pley istediklerini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ALPBACH - Avusturya'daki Avrupa Alpbach Forumu'nun "Türkiye nereye gidiyor?" başlıklı panelinde konuşan Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, "Türkiye'nin daha çok demokrasiye, daha çok insan haklarına ve daha çok istikrara doğru gittiğini" söyledi.

Türkiye'nin bin yıldan beri yüzünü Avrupa'ya çevirdiğini ve Orta Asya'dan, Anadolu'ya geldikten sonra da yönünü Avrupa'ya çevirerek Viyana'ya geldiğini ifade eden Bağış, "Bu kez Brüksel'e gideceğiz" dedi.

Konuşmasında, "AB'ye tam üyeliğin bugünden yarına olamayacağını,bunun ucu açık bir süreç olduğunu biliyoruz" diyen Bağış, "Ancak, bu süreçte dürüstlük, açıklık ve feyr pley istediklerini" söyledi.

Bağış, ABD Başkanı Barack Obama'nın seçimde kullandığı "We Can Do it" sloganına gönderme yaparak, "Avrupa'nın, Türkiye'ye ihtiyacı var. Aynı şekilde Türkiye'nin de Avrupa'ya ihtiyacı var. Türkiye'nin birliğe katılımını birlikte başarabiliriz" dedi.

Bağış, panelin soru-cevap bölümünde de bir soru üzerine, AB'nin, Türkiye konusundaki istikrarsız tutumu nedeniyle Türk halkının da AB'ye ilişkin görüşlerinin sık sık değiştiğini belirterek, "Ben, AB Bakanı olarak bir anket yaptırdığımda, AB'ye girmek istiyor musunuz? sorusuna halkın yüzde 60'ı olumlu yanıt veriyor. Soruyu, AB'nin, Türkiye'yi üyeliğe alacağına inanıyor musunuz, diye sorduğumuzda olumlu yanıt verenlerin oranı yüzde 40'a düşüyor" diye konuştu.