”AB yasaları çıkmadan tatile girmeyeceğiz”

Katılım olmaksızın müzakereden bahsetmenin mantıksız olduğunu belirten Başbakan Erdoğan, "İmtiyazlı ortaklık kitabımızda yok" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AB reformları kapsamında 17-18 kanun çıkarılmadan ve bunlar kanunlaştırılmadan TBMM'nin tatile çıkmayacağını bildirdi.

Alınan bilgiye göre, Başbakan Erdoğan tarafından AB ülkelerinin Ankara büyükelçilerine Başbakanlık Resmi Konutu'nda verilen yemekte, Bulgaristan'ın Ankara Büyükelçisi Branimir Mladenov, Kapıkule Sınır Kapısı'na ilişkin "Bu kapı AB'ye açılan kapı olacaktır" nitelemesinde bulundu.

Mladenov, muhalefetin, AB yolunda gerçekleştirilen reformları daha fazla desteklemeleri gerektiğini ifade etti.

İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi Nick Baird de Türkiye'nin AB üyeliğine en kuvvetli desteği veren ülke olduklarını vurgulayarak, kendilerinin de Türkiye'de yaşanan etkileyici değişim ve reformları Avrupa'ya daha iyi duyurmaları gerektiğini söyledi. Baird, İstanbul'un 2010 Avrupa Kültür Başkenti olmasının da Türkiye'nin tanıtımı için imkan yaratabileceğini vurguladı. Baird, Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi başta olmak üzere NATO ve AGİT gibi örgütlerdeki hayati ve kilit rolünün Avrupa tarafından iyi anlaşılması gerektiğini söyledi.

Portekiz'in Ankara Büyükelçisi Jose Manuel de Carvalho Lameiras ise katılım olmaksızın müzakereden bahsetmenin mantıksız olduğunu ve Türkiye'nin AB'ye tam üyeliğinin desteklenmesi gerektiğini belirtti.

Jose Manuel de Carvalho Lameiras'ın sözlerine vurgu yapan Başbakan Erdoğan da katılım olmaksızın müzakereden bahsetmenin mantıksız olduğunu ifade etti. Erdoğan, "Alman ve Fransız büyükelçilerine ifade etmek isterim ki imtiyazlı ortaklık ne AB müktesebatında ne de bizim kitabımızda yer almaktadır. AB reformları kapsamında 17-18 kanun çıkarılacağız ve bunlar kanunlaştırılmadan Meclis tatile çıkmayacak" diye konuştu.

Çek Cumhuriyeti'nin dönem başkanlığı sırasında daha çok başlık açılmasının beklendiğini belirten Erdoğan, "Sanki yeni bir uygulamaymış gibi açılan başlıklar kapanmadı ama yenilerinin de açılmasına izin verilmedi. Bunu çok yadırgıyoruz. İsveç'in dönem başkanlığında Türkiye'nin hak ettiği şekilde daha çok başlık açılacağını umuyoruz" dedi.

Konuşmasında Kıbrıs'a da değinen Erdoğan, bu meseledeki sıkıntıların bugüne kadar verilen sözlerin yerine getirilmemesinden kaynaklandığını belirtti. Erdoğan, bu sorunun yegane çözüm yerinin BM zemini olduğunu, 2009 yılı içerisinde çözüme varılmasını umduğunu söyledi.

Başbakan Erdoğan, yemekte büyükelçilere Türk Sanat Müziği şarkılarının yer aldığı CD'ler hediye etti.

Yemekte, büyükelçilere imam bayıldı, kuş konmaz, kabaklı çarşaf böreğiyle birlikte etli yaprak sarma, yeşil salata, sebzeli bonfile sarma, Türk tatlılarıyla şarap ikram edildi.