AB'den Türkiye'ye 'aflatoksin' uyarısı

Birlik, 34 örnek için, hızlı alarm sistemi kapsamında risk bildirimi yaptı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Avrupa Birliği (AB), bu yılın 11 ve 20'inci haftaları arasında, Türkiye'den işal edilen gıdalardan 34 örnek için, hızlı alarm sistemi (RASFF) kapsamında risk bildiriminde bulundu. 

Gıda Güvenliği Derneği'nin yayın organı Gıda Güvenliği dergisinin mayıs-haziran sayısında yer alan bilgiye göre, AB, RASFF kapsamında, 11 ve 20'inci haftalar arasında toplam 518 bildirimde bulundu. Bu bildirimlerin 224'ü bilgilendirme, 294'u uyarı niteliğinde oldu. Bu dönemde Türkiye'ye yönelik, 21'i bilgilendirme, 13'ü uyarı şeklinde olmak üzere toplam 34 bildirim yapılırken, Çin'e 80, İran'a 29, ABD'ye 27, Almanya'ya 25, Hindistan'a da 25 bildirimde bulunuldu. Türkiye'ye yapılan bildirimlerin 24'ü limitin üzerindeki aflatoksinden kaynaklanırken, 10 incir, 9 fındık ve 5 fıstık örneğinde aflatoksin tespit edildi. İhraç edilen 3 şeftali örneğinde sülfit, 2 sebze örneğinde oxamyl, birer gıda örneklerinde de salmonella, cypermeşrin, listeria, meşomyl ve migrasyon belirlendi. 

Yüksek Gıda Mühendisi Ayşe Karadağ tarafından hazırlanan yazıya göre, AB'nin bu dönemde Çin'e yaptığı 80 bildirimin 44'ü, İran'a yaptığı 29 bildirimin 27'si ve ABD'ye yaptığı 27 bildirimin 10'u aflatoksin kaynaklı oldu. AB'nin uyguladığı Gıda ve Yem İçin Hızlı Alarm Sistemi (RASFF), AB ülkelerinin herhangi birinde gıda ve yem konularında insan sağlığını tehdit eden bir risk saptanması durumunda, diğer ülkelerin de bilgi sahibi olmasını ve gerekli önlemleri almasını sağlayan bir araç olarak çalışıyor.