AB'den vizelerin kaldırılmasını istedi

İsveç Dışişleri Bakanı Bildt ile görüşen Bakan Davutoğlu, AB'den vizelerin tamamen kaldırılması için müzakere sürecini başlatmasını istedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, AB'den beklentilerinin vizelerin tümüyle kaldırılması konusunda yetkilendirilmiş bir muhatabın tayin edilmesi ve bu müzakere sürecinin başlaması olduğunu bildirdi.

İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt ile başbaşa görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Davutoğlu, Bildt'i "pek çok barış girişiminde rol oynamış, Avrupa dış politikasının akil adamı, çok köklü tecrübeye sahip bir devlet adamı" olarak niteleyerek, görüşmelerde AB'nin geleceği, Avrupa'nın sorunları, ikili ilişkiler, Kıbrıs gibi konuları ele aldıklarını, akşam da Ortadoğu gibi iki ülkeyi ilgilendiren diğer konuları ele alacaklarını bildirdi.

İkili ilişkilerde büyük bir işbirliği ve karşılıklı anlayışın hakim olduğunu söyleyen Davutoğlu, İsveç'in AB konusunda Türkiye'nin en büyük destekçisi olduğunu kaydetti. Bugün de Türkiye-AB ilişkilerindeki tıkanıklığın aşılması için yapılması gerekenleri görüştüklerini belirten Davutoğlu, iki taraf arasında pozitif bir gündemin nasıl oluşturulacağı konusunu ele aldıklarını belirtti.

Bakan Davutoğlu, müzakere fasıllarında karşılaşılan siyasi engeller dolayısıyla pozitif gündem oluşturmak için en uygun alanın vizelerin kaldırılması olduğunu belirterek, 2009 yılında İsveç dönem başkanlığı sırasında vizelerin kaldırılması konusunun kapsamlı olarak ele alınmaya başlandığını ve belli kriterler belirlendiğini hatırlattı.

O zamanki kriterlerden biyometrik pasaportun gerçekleştiğini, geri kabul anlaşmasının tamamlandığını, entegre sınır yönetimi konusunda da ciddi adımlar atıldığını anlatan Davutoğlu, "Bizim beklentimiz vizelerin tümüyle kaldırılması konusunda yetkilendirilmiş bir muhatabın tayin edilmesi ve bu müzakere sürecinin başlamasıdır" dedi.

Davutoğlu ancak bazı AB üyelerinin engellemeleri ile karşı karşıya kaldıklarını söyleyerek, vize muafiyeti diyaloğunun bu nedenle şu ana kadar başlatılamadığını ama en kısa zamanda başlatılmasını umduklarını bildirdi.

Bakan Davutoğlu gerek vize muafiyeti gerekse kolaylıkların Türk halkının uzun zamandan beri hak ettiği bir husus olduğunu da kaydetti.

"Umarız ki 30-31 Ekim'deki üçlü zirveden olumlu sonuçlar çıksın" diyen Davutoğlu, bu süreçte gerek AB gerekse akil siyasetçilerin Rum yönetimi nezdinde ağırlık koymalarının büyük bir önem taşıdığını söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir