AB'nin istediği yasa kabul edildi

AB ile vize serbestisi sağlanması için Türkiye'nin yerine getirmesi gereken yükümlülükler arasında yer alan "Cezai Konularda Uluslararası Adli İşbirliği Kanunu Tasarısı" kabul edilerek yasalaştı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

AB ile vize serbestisi sağlanması için Türkiye'nin yerine getirmesi gereken yükümlülükler arasında yer alan "Cezai Konularda Uluslararası Adli İşbirliği Kanunu Tasarısı" Cuma gecesi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı.

Türkiye ile AB arasında göçmen sorununa çözüm bulmak amacıyla başlatılan müzakereler kapsamında Ankara'nın gündeme getirdiği vize muafiyetinin Haziran'da hayata geçmesi için Mayıs ayı başına kadar çeşitli yasa ve düzenlemelerin TBMM'den geçmesi gerekiyor.

Kabul edilen yasa, cezai konularda uluslararası adli işbirliğinin usul ve esasları ile yabancı devletlerle cezai konularda yapılacak adli işbirliğini düzenliyor.

Yasaya göre, Adalet Bakanlığı, taraf olunan milletlerarası antlaşmalar veya mütekabiliyet ilkesi çerçevesinde, yabancı devletlerin adli işbirliği taleplerinin kabulü ile Türk adli mercilerinin yapacağı işbirliği taleplerinin uygunluğu ile uygulanacak adli işbirliğinin türü ve izlenecek yöntem konusunda karar verecek.

Bakanlık, adli işbirliği kapsamında devletlerce talep edilen bilgi ve belgelerin kullanılmasına onay verebilecek, bunların kullanılmasını sınırlandırabilecek, teminat veya şarta bağlayabilecek.

Yasaya göre yabancı adli mercilerin cezai konulardaki adli yardımlaşma talepleri Türk hukukuna uygun olarak yerine getirilecek.

Bu talepler, "Türkiye'nin egemenlik hakları, milli güvenliği, kamu düzeni veya diğer temel çıkarlarının ihlal edilmesi; talebe konu fiilin sırf askeri suç, düşünce suçu, siyasi suç veya siyasi suçla bağlantılı bir suç olması; talebe konu kişinin ırkı, etnik kökeni, dini, vatandaşlığı, belli bir sosyal gruba mensubiyeti veya siyasi görüşleri nedeniyle bir soruşturma veya kovuşturmaya maruz bırakılacağına veya cezalandırılacağına ya da işkence veya kötü muameleye maruz kalacağına dair inandırıcı nedenlerin bulunması" hallerinde reddedilebilecek.

Adli yardımlaşma talebinin yerine getirilmesinde görüntülü ve sesli iletişim tekniğinin kullanılması istenebilecek. Bu işlemler, yerine getiren devletin yetkili makam veya mercilerinin yönetimi altında ve bu devletin hukuku uyarınca yürütülecek.

Ayrıca yabancı ülkede işlenen bir suç nedeniyle hakkında ceza soruşturması başlatılan ya da mahkumiyet kararı verilen bir yabancı, talep üzerine, soruşturma veya kovuşturmanın sonuçlandırılabilmesi ya da hükmedilen cezanın infazı amacıyla talep eden devlete iade edilebilecek.

Yasa ile Türk hukuku açısından iade koşullarının bulunması halinde, bir devlet tarafından başka bir devlete iadesine karar verilen kişinin Türkiye'den transit geçişine de izin verilebilecek.