AB'ye katılım için Ulusal Eylem Planı güncellendi

Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan ve AB Bakanı Volkan Bozkır hükümet reform eylem planı ve AB Katılım Eylem Planına yönelik ortak basın toplantısı düzenledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Mehmet KAYA

ANKARA - Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, seçim döneminde partisi tarafından verilen vaatlerin yüzde 82'sinin yerine getirildiğini açıkladı. Elvan, reform programında da ilk iki ay sonunda, üç aylık süreli eylemlerin yüzde 50'sinin gerçekleştiğini duyurdu. Takvim olarak güncellenen Avrupa Birliği'ne Katılım İçin Ulusal Eylem Planı da AB Bakanı Volkan Bozkır tarafından tanıtıldı. 

Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan ve AB Bakanı Volkan Bozkır hükümet reform eylem planı ve AB Katılım Eylem Planına yönelik ortak basın toplantısı düzenledi. Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, eylem planı ve vaatlerden oluşan 3 aylık yapılacaklar listesinde, vaatlerde gerçekleşme oranının yüzde 82, reformlarda ise yüzde 50 olduğunu belirtti. Elvan, Mart ayı sonuna kadar reform programı içinde, yasayla düzenlenmesi gereken alanların tamamının yasa tasarılarının TBMM'ye gönderilmiş olacağını belirtti. Elvan, 3 ay vadeli 20 reformdan 10'u, 44 vaatten 36'sının tamamlandığını duyurdu. 

Lütfi Elvan, yerine getirilen düzenlemeler hakkında bilgi verirken, elektronik kimlik kartlarının dağıtımının başlayacağı tarihi de açıkladı. Elvan 14 Mart günü Kırıkkale'de yapılacak bir törenle kimliklerin dağıtılmaya başlanacağını, bu kimliklerin vize muafiyeti olan ülkelerde pasaport yerine de geçeceğini kaydetti. Verilen bilgiye göre kimlik kartı dağıtımı yıl sonuna kadar bütün illerde dağıtılmaya başlanacak. Vatandaşlar yeni kimlikler için, internetten, çağrı merkezinden ya da ilçe nüfus müdürlüklerinden başvuru yapabilecek. 

Kıdem tazminatı, siyasi partiler kanunu, Cemevlerinin yasal statüsü

Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, yerine getirilen düzenlemeleri sıraladığı basın toplantısında henüz kamuoyuna açıklanmayan düzenlemelerle ilgili soruları da yanıtladı. Bu kapsamda, 3 aylık hedefler arasında bulunan kıdem tazminatı konusunda tarihin esneyebileceği sinyalini veren Elvan, konunu hassas olduğunu ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın bir çalışma yürüttüğünü belirtmekle yetindi. 

Cemevlerinin yasal statüye kavuşturulmasına yönelik olarak Adalet Bakanlığı'nın bir taslak ortaya koyduğunu, ilgili bakan ve kuruluşlarla birlikte konunun ele alındığını ve oluşan görüşler doğrultusunda Adalet Bakanlığı'nın yeniden bir çalışma başlattığını kaydetti. 

3 milyar euro için mekanizma hazır, ihtiyaç listesi belirleniyor

AB Bakanı Volkan Bozkır, bir soru üzerine Türkiye'ye mülteciler için verilecek AB yardımının 3 milyar euro olduğunu ve Türkiye ile AB arasında oluşturulan komitenin ihtiyaçları belirlemesinin ardından Türkiye'ye aktarılacağını kaydetti. Bunun bir bütçe desteği olmadığını ve münhasıran Suriyeli göçmenlere harcanacağını belirten Bozkır, ihtiyaç listesinin de okul yapımı, okulların nereye yapılacağı, barınakların iyileştirilmesi, bazı kişilerin konutlara geçirilmesi gibi somut düzenlemeleri içerdiğini anlattı. Bozkır, Türkiye ile AB arasında mevcut programlarla bir mali işleyiş mekanizmasının bulunduğunu ve deneyim sahibi olunduğunu hatırlattı. 

Bozkır'dan Yunanistan'a destek

Volkan Bozkır, bir soru üzerine AB zirvesinde göçmenler nedeniyle Yunanistan ile Avusturya arasında kriz doğmasına ilişkin bir değerlendirme de yaparak, Yunanistan'a destek verdi. “Yunanistan göçmen konusunda yalnız bırakılmamalı ve destek verilmeli” diyen Bozkır, AB üyesi ülkeleri eleştirdi. 

Macaristan'ın sadece 850 kişilik bir göçmen grubunu kabul etmeyi referanduma götürme kararı aldığını, Danimarka'nın az sayıdaki göçmenin her türlü varlığına el koyarak, bunların satışından elde edilecek gelirin göçmenlere harcanması kararı aldığını hatırlatan Bozkır, “Türkiye'nin 2.6 milyon göçmene ev sahipliği yaptığı unutulmamalı. ‘Neden para harcıyoruz' denilmeden, hiç itiraz olmadan bu yapılıyor. 10 milyar dolardan fazla para harcandı, AB yardımı bunun yanında çok küçük. Türkiye'nin göçmenlere yardımı da AB'den gelecek paraya bağlı değil. Türkiye batıyor gibi bir şey yok, göçmenlere yardım bu para gelse de gelmese de sürecek” dedi.