”AB'ye üyeliği konusunda güçlü bir şekilde Türkiye yanlısıyım”

Finlandiya Dışişleri Bakanı Stubb, Türkiye'nin AB'ye katılımının, stratejik, politik ve ekonomik açıdan bu açılımın merkezinde olduğunu söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANKARA - Finlandiya Dışişleri Bakanı Alexander Stubb, "AB'ye üyeliği konusunda çok güçlü bir şekilde Türkiye yanlısıyım" dedi.

Stubb, ODTÜ'de katıldığı seminerde, AB'nin yeni bir projeye açılması gerektiğini, Türkiye'nin AB'ye katılımının, stratejik, politik ve ekonomik açıdan bu açılımın merkezinde olduğunu söyledi.

Türkiye'nin coğrafi konumunun AB'ye üyeliğinde sıkıntı yaratacağına inanmadığını belirten Stubb, AB'ye üyeliği mevzu olduğunda Türkiye'nin Müslüman bir ülke olduğunu söyleyenlere, "AB Hristiyan kulübü değil" cevabını verdiğini ifade etti.

Stubb, Türkiye'nin ekonomik açıdan hazır olmadığını söyleyenlere de, Türkiye'de büyük bir pazar imkanı olduğunu, bu ülkede 70 milyon tüketici bulunduğunu hatırlattığını kaydetti.

Finlandiya Dışişleri Bakanı, "Suriye ve İran'la komşu olmak istiyor muyuz" diye soranlara da, Türkiye'nin bu açıdan kaçırılmayacak bir fırsat sunduğunu, coğrafi açıdan, AB'nin buna ihtiyaç duyduğunu ifade etti.

Türkiye'nin büyük bir ülke olması konusundaki endişelerin dile getirildiğini, AB üyesi bazı büyük ülkelerin ise bunu diğerleri gibi bunu dile getiremediğini söyleyen Stubb, amacın zaten büyümek olduğunu, ekonomik ve politik açıdan süper güç olmayı hedeflediklerini kaydetti.

İnsan hakları ve anayasanın AB üyeliği için hazır olmadığına ilişkin kaygılar üzerine ise Stubb, Türkiye'nin yarın veya ertesi gün AB üyesi olmayacağını, reform yapmanın süre aldığını belirtti.

AB'nin, barış, saadet, istikrar ve güvenliği sağlama amacını taşıdığını belirten Stubb, birliğin karşı karşıya kaldığı sorunları, mali kriz, genişleme ve dış politikası olarak gösterdi.

Stubb, AB'nin ticaret konusunda süper güç olduğunu, ancak dış politikada bunu başaramadığını söyledi. Şu ana kadar en başarılı politikanın, çok önemli bir konu olan genişlemede izlendiğine inandığını belirtti.

Konuşmasının ardından kendisine yöneltilen soruları cevaplayan Stubb, AB üyesi ülkelerin enerji ihtiyacının ve Rusya'nın bundaki rolünün sorulması üzerine, AB'nin, doğal gaz ihtiyacının yüzde 25'ini Rusya'dan sağladığını, buna karşılık Rusya'nın ise doğal gazının yüzde 75'ini Avrupa'ya sattığını, bu anlamda Rusya'nın Avrupa'ya, Avrupa'nın ona olduğundan daha bağımlı olduğunu ifade etti.