ABD bankaları iyi durumda

Geithner, geçen yıl bankaların stres testinden geçmesinin ve ihtiyacı olanların sermaye artırımına gitmesinin etkili olduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner, ABD banklarının, yeni küresel sermaye standartlarını karşılamak için iyi bir pozisyonda olduğunu söyledi.

Geithner, Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi'ndeki sunumunda, dünya genelinde finansal düzenleyici kurumların üzerinde anlaştığı "Basel III" olarak adlandırılan kuralları karşılama açısından ABD bankalarının sermaye yapısının iyi durumda olduğunu belirtti.

Hazine Bakanı Geithner, ABD bankalarının sermaye yapılarının iyi durumda olmasında, geçen yıl bahar aylarında bankaların stres testinden geçmesinin ve ardından ihtiyacı olanların sermaye artırımına gitmesinin etkili olduğunu ifade etti.

Yeni sermaye standartlarının, gelecekteki bir finansal krizin olasılığını ve derinliğini önemli ölçüde düşüreceğini belirten Geithner, standartların, finansal kuruluşların fazla risk almasının da önüne geçerek vergi verenlerin korunmasına yardımcı olacağını kaydetti. 

Yeni sermaye kurallarına göre, bankaların, ellerinde tutması istenen sermayenin risk taşıyan varlıklara oranı yüzde 7 olacak. Mevcut durumda bu oran yüzde 2 idi. Bankaların sermaye oranlarını artırmak için 1 Ocak 2013 yılından itibaren altı yıl süreleri olacak.

Merkez bankası temsilcilerinin Basel'de anlaşmaya vardıkları kurallar, Kasım ayında G20 Toplantısında ülke liderlerinin onayına sunulacak. 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir