ABD, bir yıl içinde geri çekiliyor

Başkan Obama Afganistan'daki askerlerinin 10 binin bu yaz sonu kalanının da 2012 yazının sonuna kadar çekileceğini açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - ABD Başkanı Barack Obama, Afganistan'dan "gelecek aydan başlayarak yıl sonuna kadar 10 bin ABD askerini geri çekeceklerini, gelecek yaz sonuna kadar da toplam 33 bin askerin evlerine dönmüş olacağını" söyledi.

Obama, Beyaz Saray'dan halka seslenerek, Amerikan askerlerinin Afganistan'dan çekilmesi planının ayrıntılarını açıkladı.

ABD Başkanlığı görevine geldiğinde, Afganistan'daki savaşın 7'inci yılına girdiğini, El Kaide liderlerinin Pakistan'a kaçarak oradan yeni saldırılar planladıklarını ve bu arada Taliban'ın da yeniden toparlandığını belirten Obama, böylesi bir ortamda Amerikalı komutanların, yeni bir strateji ve kararlı eylem olmaksızın, Taliban'ın Afganistan'ın büyük kesimini yeniden ele geçirebileceği ve El Kaide'nin yeniden dirilebileceği uyarısı yaptığını hatırlattı.

"Bu gece, size bu taahhüdümü yerine getirmekte olduğumuzu söyleyebilirim. Hedeflerimizi başarıyoruz" diyen Obama, gelecek aydan başlayarak bu yıl sonuna kadar Afganistan'dan 10 bin ABD askerini geri çekeceklerini, gelecek yaz sonuna kadar da toplam 33 bin ABD askerinin evlerine dönmüş olacağını bildirdi.

Böylece, Obama'nın 2009 yılının Aralık ayında Afganistan'a gönderilmesi talimatını verdiği 33 bin askerin tamamı, gelecek yaz sonuna kadar geri çekilmiş olacak.

Obama, bu ilk geri çekilmelerin ardından da, Afgan güvenlik güçleri sorumluluğu üstlenmeye başladıkça, ABD askerlerinin düzenli bir hızda evlerine dönmeye devam edeceğini kaydetti.

Barack Obama, "Misyonumuz, muharebeden desteğe dönüşecek. 2014 yılına kadar, bu dönüşüm süreci tamamlanacak ve Afgan halkı kendi güvenliğinden kendisi sorumlu olacak" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir