ABD, bütçe açığını 1 trilyon dolar eritecek

Gelecek 10 yılda toplam 1,1 trilyon dolar daha az bütçe açığı verilmesi hedefleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - ABD yönetimi, gelecek 10 yılda toplam 1,1 trilyon dolar daha az bütçe açığı verecek.

ABD Başkanı Barack Obama'nın Kongreye sunacağı bütçe tasarısında, 2011 yılında 3,8 trilyon dolar olan bütçenin 2012 mali yılında yüzde 2 azaltılarak 3,7 trilyon dolara düşürülmesi bekleniyor.

Beyaz Saray yetkililerinin açıkladığı verilere göre, 2011 mali yılında 1,64 trilyon dolara yükselen bütçe açığı, 2012 yılında 1,1 trilyon dolara gerileyecek.

ABD'de bu yıl kamu borçlanma gereğinin gayri safi yurt içi hasılaya oranının yüzde 10,9 olması, bu oranın 2015'de ise yüzde 3,2'ye düşmesi bekleniyor. 

Obama yönetiminden üst düzey bir yetkili gazetecilere yaptığı açıklamada, ''Washington'da şu anda tartışma, harcamalarda kesinti mi yapalım yoksa harcama mı değil. Herkes kesinti yapılmasında hemfikir. Soru, ne kadar ve nasıl kesinti yapılacağı'' dedi. 

Barack Obama'nın bütçe tasarısında, tasarrufun üçte ikisinin harcamalardaki kesintiden, geri kalanının ise ücretlerdeki vergiler ve güçlü büyümeden gelen vergi gelirlerinden oluşması bekleniyor.

Öngörülen bütçe hedeflerine ulaşabilmek için güvenlik dışı harcamalarda toplam 400 milyar dolar tasarruf öngörülüyor. Bu taahhüt, 200'den fazla federal programda kesinti yapılacağı anlamını taşıyor. Bu da 2012 mali yılında 33 milyar dolar tasarruf sağlayacak.

Bütçede, savunma harcamalarında da 5 yılda 78 milyar dolar, sağlık harcamalarında ise 10 yılda 62 milyar dolar tasarruf bekleniyor. 

ABD yönetimi, 6 yılda yüksek hızlı trene 53 milyar dolar, ülke genelindeki internet şebekesine de 15,7 milyar dolar harcama yapmak istiyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir