ABD Büyükelçisi'nden önemli açıklamalar

ABD Büyükelçisi Bass, çözüm süreci ve Fethullah Gülen'in Türkiye'ye iadesiyle ilgili gazetecilerin sorularını yanıtladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD'nin Ankara Büyükelçisi John Bass, çözüm sürecini desteklediklerini belirterek, şiddete geri dönülmesini istemediklerini söyledi.

Diplomasi Muhabirleri Derneği ile bir araya gelen Bass, "İnsanların ihtiyacı olan son şey, sorunun tekrar başlamasıdır. Bölgede çok fazla çatışma var. Bu nedenle süreçteki her kesimin süreci çok kuvvetli şekilde desteklediğimizi ve şiddete geri dönülmesini arzu etmediğimizi bilmelerini istiyoruz" dedi.

Fethullah Gülen'in Türkiye'ye iadesi

Bass, Gülen Cemaati lideri Fethullah Gülen'in Türkiye'ye iadesi ile ilgili bir soruyu yanıtlarken, "Biz ABD hükümeti olarak iade ve sınırdışı uygulamaları konusunda yorum yapmıyoruz. Bu konularda çok titiz, hukuki uygulamalarımız var. Bize bu konularda bir talep geldiğinde bu uygulamaları son derece titiz, tarafsız ve adil olarak hayata geçirdiğimizi belirtmek isterim" dedi.

ABD'nin Ankara Büyükelçisi John Bass, Türkiye ve ABD arasında Suriyeli ılımlı muhaliflerin eğitilmesi ve silahlandırılmasına ilişkin mutabakatta önemli ilerleme kaydedildiğini belirtirken, özellikle yabancı savaşçılar konusunda daha sistematik bilgi paylaşımı sağlanması için Türk hükümeti ile görüşmeler yapıldığını belirtti.
              
Diplomasi Muhabirleri Derneği üyeleri ile bir araya gelen Bass, eğit-donat programına ilişkin soruları yanıtlarken, Suriye ve Irak'ta faaliyet gösteren İslam Devleti'ne karşı atılacak adımları planlamada Türkiye ile yakın olarak çalıştıklarını belirtirken, bunun önemli bir parçasını eğit-donat programının oluşturduğunu belirtti.
              
Türkiye ve ABD arasında imzalanan eğit-donat programı ılımlı muhaliflerin Türkiye'deki bir tesiste eğitilip silahlandırılmasını öngörüyor. Üç yıl içinde Türkiye'de yaklaşık 5,000 muhalifin eğitilmesi planlanırken, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu programın 9 Mayıs'ta başlamasının beklendiğini açıkladı.
              
"Eğit-donatta önemli ilerleme kaydediyoruz, bu konuda çalışmaya devam edeceğiz" diyen Bass, programın hedefinin eğitilen kişilerin Suriye halkını IŞİD ve rejimin şiddetinden korumak, kontrolleri altındaki bölgeyi istikrarlı hale getirmek ve sahada ilerleme kaydetmelerini sağlayarak Suriye sorununa askeri bir çözüm olmadığını ve müzakere edilmiş bir siyasi çözümün şart olduğunu göstermek olarak tanımladı.

Türkiye ile başta Suriye ve Irak'taki gelişmeler olmak üzere pek çok konuda ortak çalışmaları olduğunu belirten Bass, "Esad'ın meşruiyetini kaybettiği ve Suriye'nin geleceğinde yeri olmadığı konusunda aynı görüşteyiz" vurgusu yaptı.
              
Bass, ABD ve Türkiye'nin yabancı savaşçılar konusunda yeni bir mutabakat imzalama hazırlığında oldukları iddialarına ilişkin ise yabancı savaşçılar konusunda çok endişeli olduklarını belirtti ve, "Şu anda tartıştığımız bir şeyin detaylarına girmek istemiyorum. Ancak farklı ülkelerin elinde bu konuda farklı bilgiler var bunları daha sistematik bir şekilde paylaşmanın yolları bulunmalı... Türk hükümeti ile geçmişteki faaliyetleri nedeniyle aşırıcı diyebileceğimiz ya da aşırıcı olacağını düşündüğümüz kişilerle ilgili bilgileri nasıl paylaşabiliriz bunun üzerinde çalışıyoruz" dedi.

IŞİD ile mücadele kapsamında İncirlik üssünün nasıl kullanıldığına ve burada silahlı insansız hava araçlarının kullanılıp kullanılmadığı sorularına ilişkin olarak ise Bass, askeri konularda yorum yapamayacağını söyledi ancak İncirlik'in Türkiye ve ABD'nin hem ikili hem de NATO kapsamındaki faaliyetlerinde kilit rol oynadığına dikkat çekti.

Rusya'nın Güney Akım projesini iptalinin ardından doğalgazı Avrupa pazarlarına "Türk Akımı" adı verilen bir boru hattı ile taşıma projesine nasıl baktıkları da sorulan Bass, "Enerjinin dağıtımının belirli ülkelere daha fazla siyasi baskı uygulamak için kullanılmaması gerektiğini düşünüyoruz. Güney Akım'a ya da arkasından gelebilecek olası boru hatlarına bakışımız bu ilkeyle şekilleniyor. Oluşacak doğalgaz yapısının belirli ülkelerin tek bir tedarikçiye olan bağımlılığının artması şeklinde olmasını istemiyoruz" dedi.

Ukrayna ve Kırım'da yaşananlar nedeniyle Batılı ülkelerle sorunlar yaşayan ve başta AB olmak üzere Batılı ülkelerin yaptırımları ile karşı karşıya olan Rusya'nın Devlet Başkanı Vladimir Putin geçen sene sonundaki Türkiye ziyaretinde Rus gazını Avrupa'ya taşıyacak Güney Akım projesini iptal ettiklerini açıklamıştı. Rus gazının Avrupa'ya Türkiye üzerinden taşınmasını öngören "Türk Akımı" projesine ilişkin Ankara'nın değerlendirmeleri sürüyor.