ABD, finansal reform yasa tasarısını onayladı

Finansal şirketler üzerinde daha sıkı düzenlemeler getiren tasarı, Temsilciler Meclisi'nde 192'ye karşı 237 oyla kabul edildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON- ABD Temsilciler Meclisi, ülkedeki finansal düzenlemelerin 1930'lardan bu yana en geniş kapsamlı revizyonunu içeren yasa tasarısını onayladı.

Tasarı, Temsilciler Meclisi'nde 192'ye karşı 237 oyla kabul edildi.

Bu gelişme, 2007-2009 yılları arasındaki finansal krizin ardından bankacılık sektörünün kapsamlı şekilde yeniden düzenlenmesini öncelikleri arasına alan Obama ve Demokratlar açısından önemli bir kazanım olarak değerlendiriliyor.

Temsilciler Meclisi ve Senato'nun daha önce onayladığı paketlerin birleşiminden oluşan tasarının, Obama'nın imzasına gitmesi için Senato tarafından da onaylanması gerekiyor.

Ancak tasarıya ilişkin oylamayı Temmuz ortasına erteleyen Senato'nun, 4 Temmuz Bağımsızlık Günü dolayısıyla bir hafta çalışmalarına ara verecek olması nedeniyle oylamayı en erken 12 Temmuz'un haftasında yapabilecek olması, Obama'nın tasarıyı bu hafta sonuna kadar imzalama umutlarını suya düşürdü.

Bunun yanında, Senato'daki oylamanın çok çekişmeli geçmesi bekleniyor. Demokrat Senatör Robert Byrd'ün hayatını kaybetmesi ve tasarıya karşı ılımlı duran bazı Cumhuriyetçilerin kararsız tutumları, tasarının Senato'da kabul edilmesi için ihtiyaç duyulan 60 oya ulaşılabilmesi için çetin bir mücadele verileceğinin işareti olduğu yorumları yapılıyor.

Bu arada ABD Başkanı Obama, yaptığı yazılı açıklamada, tasarının Temsilciler Meclisi'nde kabul edilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Wall Street'te statükonun savunucularına karşı uzun bir savaş oldu, ancak bugünkü oylama, milyonlarca meslek ve trilyonlarca servet kaybına yol açan pervasızlık ve sorumsuzluktan etkilenen her bir Amerikalı için bir zaferdir" dedi.

Obama, yeni düzenlemelerin Amerikan finansal sistemini çok daha şeffaf hale getireceğini belirtti.

Finansal şirketler üzerinde daha sıkı düzenlemeler getiren tasarı, tüketicilerin korunmasının artırılması, bankaların riskli alım-satım ve yatırım faaliyetlerini düşürmeye zorlanması, zor durumdaki şirketlere likidite sağlanmasının kolaylaştırılması ve tüketici kredilerini denetleyen yeni bir federal kurum oluşturulması gibi unsurları içeriyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir