ABD Havana’daki büyükelçiliğini açtı

Küba'nın Başkenti Havana'da 54 yıl sonra ABD Büyükelçiliği açıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD, 54 yıl sonra Küba'nın başkenti Havana’daki büyükelçiliğini resmen açarak, bayrağını yeniden göndere çekti.

ABD ile Küba arasındaki diplomatik ilişkilerin normalleştirilmesi süreci bağlamında, 1961 yılında kapatılan ABD’nin Havana Büyükelçiliği'nin resmi olarak tekrar açılışı için tören düzenlendi.

Güvenlik nedeniyle büyükelçiliğin bulunduğu Maleron Caddesi trafiğe kapatılırken, Kübalılar sabah saatlerinden itibaren caddenin sonunda, trafiğe açık köşesinde toplanmaya başladı.

Sayıları binleri bulan Kübalıların bazılarının ABD ve Küba bayraklarını birlikte taşıdığı görülürken, büyükelçiliğin yanındaki binalara da büyük boyutta Küba bayrakları asıldı.

ABD’nin Havana büyükelçiliği binasındaki tören ise dar katılımla yapıldı.

'Kendimi evimde hissediyorum'

Küba milli marşıyla başlayan törende konuşan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, açılışı “tarihi bir an” olarak nitelendirdi.

Bunun, 54 yıl sonra diplomatik ilişkilerin yeniden tesis edilmesini sembolize ettiğini belirten Kerry, ayrıca, 1945’ten bu yana ilk defa bir ABD Dışişleri Bakanı’nın Küba’ya geldiğine işaret etti.

Kerry, “Burada kendimi evde hissediyorum, çünkü hafızalarda yer edecek bir ortamdayız. Eski bariyerlerin kenara itildiği ve yeni fırsatların keşfedildiği bir gün bugün” dedi.

Açılış töreni için caddede toplanan Kübalılara da minnettarlığını ileten Kerry, Küba halkına İspanyolca seslenerek, “Şimdi birbirimize ulaşma zamanı, artık düşman veya rakip değiliz, komşuyuz. Bayraklarımızı göndere kaldırma vakti ve tüm dünyaya birbirimiz için iyilik istediğimizi gösterme zamanı” dedi.

"İki tarafın da engelleri kaldırması gerekiyor"

ABD Başkanı Barack Obama ile Küba Devlet Başkanı Raul Castro’nun “tarihin mahkumları” olmaktan sıyrılarak cesaretli bir adım attığını hatırlatan Kerry, iki ülke arasındaki tarihi gelişmelere değindi.

Kerry, Küba’nın geleceğinin Kübalılara bağlı olduğunun altını çizerek, ABD’nin demokratik ilkeler ve reformlar konusunda Küba hükümetine çağrı yapmaya devam edeceğini söyledi.

Küba halkına en iyi şekilde gerçek demokrasiyle hizmet edilebileceğini vurgulayan Kerry, “Şuanda da açık olayım ki, diplomatik ilişkilerin normalleşmesi bir hükümetin diğerine yaptığı bir iyilik değildir. Bu, iki ülkenin birlikte yerine getirdiği, iki ülke halkının da fayda göreceği bir şeydir. Bu noktada, büyükelçiliklerin açılması, hem hükümetler hem de halklar arasındaki ilişkiler açısından önemli” diye konuştu. 

Küba'ya ambargonun hala yürürlükte bulunduğuna ve bu konuda Kongre’nin adım atması gerektiğine dikkati çeken Kerry, yönetim olarak ambargonun kaldırılmasını güçlü biçimde desteklediklerini kaydetti.

Kerry, Küba hükümetine de vatandaşlarının ticarete girmesini ve enformasyona uluşmasını daha fazla kolaylaştırması çağrısı yaparak, “Ambargo, karşılıklı iki yoldur. İki tarafın da Kübalıları engelleyen kısıtlamaları kaldırması gerekiyor” ifadesini kullandı.

Törende, 54 yıl önce büyükelçilikteki Amerikan bayrağını gönderden indiren askerler bayrağı, resmi törenle devretti. Amerikan bayrağı, ulusal marş eşliğinde göndere çekildi.