ABD ile AB'nin anlaşmasında Türkiye de yer almalı

Ekonomi Bakanı Zeybekci, ABD ile AB arasında yapılacak TTIP anlaşmasında Türkiye'nin de yer alması gerektiğini belirterek "Türkiye, anlaşmanın içinde değilse, Gümrük Birliği'nden vazgeçecek hale gelir" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BOSTON - Türk Hava Yolları'nın ilk uçuşu ile Boston'a gelen Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Boston Başkonsolosluğu Konutu'nda düzenlenen resepsiyona katıldı.

Zeybekci, burada yaptığı konuşmada, Bostan'daki temaslarının ardından Washington'a geçeceğini ve ABD'li muhataplarıyla karşılıklı ticari ilişkileri ele alacaklarını söyledi.

Temasları kapsamında, ABD'nin Avrupa Birliği ile yapacağı TTIP anlaşmasının Türkiye'ye etkilerini değerlendireceklerini kaydeden Zeybekci, Türkiye'nin AB ile Gümrük Birliği anlaşması olduğu için bu anlaşmada da olması gerektiğini dile getirdi. 

Türkiye'nin Gümrük Birliği anlaşmasından bu güne kadar önemli faydalar elde ettiğini belirten Zeybekci, "Ama bizim imzalamış olduğumuz Gümrük Birliği'nin bir açmazı var. Gümrük Birliği, AB'ye üye olmadığımız için karar mekanizmalarının hiçbir yerinde olmadığımız, hiçbir şekilde etkileyemediğimiz, danışman olarak bile, istişare anlamında bile katılamadığımız bir müessese" dedi.

"Türkiye Gümrük Birliği'nden vazgecek hale gelir"

Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) anlaşmasının ardından ABD'nin AB'de kazandığı avantajı otomatik olarak Türkiye'den de elde eder hale geleceğini dile getiren Zeybekci, "Eğer böyle bir anlaşma gerçekleşir de Türkiye o anlaşmanın içinde otomatik olarak yoksa Türkiye için bu katlanabilir olmaktan çıkıyor. Yani ekonomik olarak bizi çok etkiler hale geliyor. Dolayısıyla Türkiye, ABD ile AB'nin anlaşmasının içinde değilse, çok büyük zarar gördüğü için Gümrük Birliği'nden bile vazgeçecek hale gelir" dedi.

Bunu kendilerinin istemediğini vurgulayan Zeybekci, Türkiye'nin ABD ile yapılacak bu anlaşmada AB ile beraber TTIP'yi imzalar konuma gelmesini istediklerini ifade etti.

Eğer bu mümkün değilse, Türkiye'nin aynı kapsamda ABD ile ayrıca anlaşma yapmasını istediklerini anlatan Zeybekci, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın en son ABD ziyaretinde Başkan Barack Obama ile görüşmesinde buna ilişkin bir irade beyanında bulunulduğunu hatırlattı.

"Milletimiz istemezse AB'ye dönüp bakmayız"

ABD ve AB'nin Türkiye için vazgeçilebilecek ülkeler olmadığını da vurgulayan Zeybekci, özellikle AB'nin Türkiye için stratejik bir hedef olduğunu dile getirdi.

Türkiye'nin AB sürecinin önemine değinen Zeybekci, fasıllar tamamlandıktan sonra Fransa ve Avusturya'nın Türkiye'nin üyeliğini referanduma götürme kararı aldığını belirterek, "Türkiye bu süreç tamamlandığında kendisi de bir referandum yapacak, halkına soracak bunu. Milletimiz derse ki 'Biz AB'ye girmek istemiyoruz' o zaman dönüp bakmayız bile, tanımayız. Çünkü biz o süreci tamamladıysak artık başka bir noktaya gelmişiz demektir" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir