ABD ile ekonomi ve ticarette stratejik çerçeve çizildi
Bakan Babacan, çerçeve mekanizması kapsamında Washington ve Ankara ya da İstanbul'da düzenli olarak toplantılar yapacağını açıkladı
WASHINGTON - Türkiye ile ABD, aralarındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin stratejik çerçevesini çizdi.
Yeni çerçeve mekanizmasının ayrıntıları ABD Ticaret Temsilciği binasında Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, ABD Ticaret Temsilcisi Ron Kirk ve ABD Ticaret Bakanı Gary Locke tarafından düzenlenen ortak basın toplantısında tanıtıldı.
Toplantıda konuşan Babacan, ekonomik ve ticari ilişkilerde stratejik çerçevenin başlatılması amacıyla burada toplandıklarını ifade etti.
Yeni mekanizma kapsamında ABD tarafından Kirk ve Locke ile çalışacak olmaktan duyduğu mutluluğu dile getiren Babacan, Türk tarafında ise kendisiyle birlikte Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'ın görev yapacağını bildirdi.
Babacan, Türkiye ve ABD arasındaki ticari ve yatırım ilişkilerinde rakamların olumlu yönde ilerlediğini, bu rakamları daha da geliştirecek potansiyelin bulunduğunu belirtti.
Yeni çerçevenin oluşturulmasıyla bu konuya şimdi daha fazla ilgi gösterilecek olmasından mutluluk duyduğunu kaydeden Babacan, bu süreçte iş dünyasının katılımının da önemli olacağını söyledi.
Babacan, çerçeve mekanizması kapsamında Washington ve Ankara ya da İstanbul'da düzenli olarak toplantılar yapacağını açıkladı.
Türkiye ve ABD'nin sadece NATO müttefiki ve G-20'nin küresel ve ekonomik konularda işbirliği yapan birer üyesi olmakla kalmayıp ikili ticaret ve ekonomik ilişkilerin teşviki yolunda yeni bir çerçeveye sahip oldukları dikkati çekti.
ABD Ticari Temsilcisi Ron Kirk
ABD Ticari Temsilcisi Ron Kirk de söz konusu girişime dair fikrin ABD Başkanı Barack Obama'nın Türkiye ziyaretinde ortaya çıktığını hatırlatarak, sürece katkılarından dolayı salonda bulunan ABD'nin Ankara Büyükelçisi James Jeffrey'e teşekkür etti.
Kirk, söz konusu çerçeve mekanizmasının, ABD ve Türkiye'nin aralarındaki ticari ilişkilerin üzerine inşa edebileceklerini ve bu ilişkileri daha güçlü hale getirebileceklerine ilişkin bir taahhüt niteliği gösterdiğini kaydetti.
Kirk, çerçeve mekanizmasının ilk toplantısının gelecek ilkbaharda Washington'da sonrakinin de aynı yıl Türkiye'de yapılacağın sözlerine ekledi.
ABD Ticaret Bakanı Gary Locke da söz konusu çerçeve mekanizmasının iki ülke arasında ticaret ve yatırımın genişletilmesi ve iki ülke halkına yeni iş alanları yaratılmasında bir araç vaziyeti göreceğini kaydetti.
2008'de ikili ticaretin rekor seviyeye ulaşarak 15 milyar dolara yaklaştığını ancak bundan daha iyisini yapabileceklerini kaydeden Locke, son bir yılda küresel ticarette görünen yavaşlamaya atıfta bulunarak, bunun Türk Amerikan ekonomik ilişkilerini de etkilediğini kaydetti.
Locke, "dünya ekonomisi rayına oturunca iki ülke arasındaki ticaretin de çıkışına kaldığı yerden devam edeceğini" söyledi.
Locke ayrıca, ortak Türk Amerikan Konseyi kurulması üzerine görüş birliğine vardıklarını belirterek, konseyin iş dünyasındaki liderleri bir araya getirerek, ekonomik ilişkileri güçlendirme yönünde her iki hükümete yönelik yöntem önerilerinin geliştirilmesini amaçladığını belirtti.
Babacan bir soru üzerine, stratejik çerçevenin çekirdeğinde daha iyi ticari ve ekonomik ilişkilerin teşvikinin bulunduğunu kaydetti. Hükümet olarak göreve geldiklerinden beri ekonomide liberal politikalara inandıklarını vurgulayan Babacan, şöyle devam etti:
"Son küresel mali kriz boyunca herhangi bir korumacı tedbiri yürürlüğü sokmayan birkaç ülkeden biriyiz. Bankacılık ve mali sektörüyle sorunları olmayan bir ülkeyiz. OECD ülkeleri içinde Türkiye herhangi bir bankaya devlet desteği vermek zorunda kalmayan tek ülke. Daha kolay daha fazla ticaretin tarafındayız. 'Kazan kazan' ilişkisi doğuracak sonuçların peşindeyiz."
Türkiye ve ABD'nin çıkarlarına uyacak yaklaşımların takipçisi olduklarını vurgulayan Babacan, "Konuşulacak çok konu var bu uzun vadeli bir girişim. Bu çerçeveyi sadece birkaç konuyu ele alacak şekilde değil, çok daha geniş bir konsepte sahip olacak şekilde görmeliyiz" diye konuştu.
Türkiye, "2009 Yılının Ülkesi" ödülüne layık gördü
ABD Ticaret ve Kalkınma Ajansı, Türkiye'yi "2009 Yılının Ülkesi" ödülüne layık gördü.
Ajanstan yapılan yazılı açıklamada, bu ödülün, ajansın Türkiye'deki kalkınma önceliklerini destekleyen programındaki başarısının bir yansıması olduğu belirtildi.
Ödül, ajansın Direktör Vekili Leocadia Zak tarafından ABD Ticaret Temsilciliği'nde düzenlenen törende Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'a takdim edildi.
Zak, yaptığı açıklamada, ajansın Türkiye'yi yılın ülkesi ödülü olmaya hak kazanan yüksek performans gösteren ortaklardan oluşan listeye eklemekten duyduğu mutluluğu dile getirdi.
Zak, bu önemli ödülün, Türkiye ve ABD arasındaki güçlü ekonomik ilişkileri yansıttığını ve ajansın bu ilişkiye katkıda bulunuyor olmasından gurur duyduğunu söyledi.
Babacan da basın toplantısındaki açıklamasında, Türkiye'nin ödüllendirilmesinden mutlu olduğunu belirterek, bundan onur duyduğunu söyledi.