ABD ile enerjide mütakabat anlaşması imzalandı
Enerji Bakanlığı ile USTDA arasında, enerji verimliliği, yenilebilir enerji ve temiz kömür teknolojisi konularında anlaşma imzalandı
ANKARA - ABD Başkanı Barack Obama'nın yarın akşam geleceği Türkiye ziyareti öncesi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile ABD Ticaret ve Kalkınma Kurumu (USTDA) arasında, enerji verimliliği, yenilebilir enerji ve temiz kömür teknolojisi konularında geniş işbirliği programının ana hatlarını belirleyen bir mutabakat anlaşması imzalandı.
ABD'nin Ankara Büyükelçiliğinden yapılan açıklamada, mutabakat metninde değinilen faaliyetlerin, USTDA'nın Türkiye'deki ekonomik büyüme ve kalkınmayı destekleyen projeler için yaptığı çalışmalara katkıda bulunduğu belirtildi.
Anlaşmayı, Türkiye adına Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, USTDA adına Kurum Başkan Vekili Leocadia I. Zak imzaladı.
Başkan Vekili Zak, imza töreninde yaptığı konuşmada, "Bu anlaşma, devletlerimiz arasındaki işbirliğini geliştirme konusunda kararlılığımızı bir kez daha teyit ederken, aynı zamanda enerji taleplerini özel sektörün çevre dostu çözümlerle karşılamasının önemini kabul ediyor" dedi.
Büyükelçilik açıklamasında ayrıca, ABD Enerji Bakanı Nobelli Chu'nun yakın geçmişte Bakan Güler'e göndermiş olduğu ve kendi bakanlığının "enerjinin verimli kullanımını ve çeşitlendirilmesini, yenilenebilir enerji sektörünün geliştirilmesi ve karbon emisyonlarını azaltılması konularında Türkiye ile birlikte çalışma" isteklerini ifade eden mektubun da bu kararlılığı pekiştirdiği kaydedildi.
Mutabakat metninin, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının, Türkiye'nin süregelen ekonomik büyümesi açısından öncelikli olarak saptadığı dört proje için USTDA tarafından onaylanmış fonları teyit ettiği belirtildi.
Bu projeler, enerji arz ve talep projeksiyonları gibi enerji planlama ve modelleme eğitimlerini, kamusal, endüstriyel ve iskana ayrılmış tesislere odaklanan enerji verimlilik projelerinin ve özel sektörde enerji hizmet şirketlerinin gelişmesinin desteklenmesini, Türkiye'deki kömürün gazlaştırılması için bir fizibilite çalışmasını ve güneş enerjisi teknolojilerinden faydalanılması konularında teknik yardımı içeriyor.
Bir bütün olarak ele alındığında, bu faaliyetlerin Türkiye'nin elektrik için doğal gaza olan bağımlılığının azalmasına yol açacağı belirtilen büyükelçilik açıklamasında şöyle denildi:
"Buna ek olarak, USTDA tarafından finanse edilen faaliyetler, AB katılım sürecinde yeni enerji üretiminden kaynaklanacak karbon emisyonlarının zararlı etkilerini indirgeme konusunda da Türkiye'ye yardımcı olacaktır.
Germencik jeotermal enerji santralı, Nuh enerji kojenerasyon santralı ve Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattı projelerinin geliştirilmesi, USTDA'nin Türkiye'ye katkılarından bazılarıdır. Türkiye'de USTDA'den destek alan diğer sektörler arasında, ulaşım, telekomünikasyon, su ve çevre ile endüstriyel tarım sayılabilir. USTDA, 1981 yılından beri Türkiye'nin öncelikli gelişim projelerine destek mahiyetinde yaklaşık 20 milyon dolar katkıda bulunmuştur.
ABD Ticaret ve Kalkınma Kurumu, Türkiye gibi ülkelerin ekonomik kalkınmasını destekliyor. Kurum ayrıca modern altyapının geliştirilmesi, adil ve açık bir ticaret ortamının sürdürülebilmesi için çeşitli teknik yardımlar, yatırım ön araştırmaları, eğitim, oryantasyon ziyaretleri ve işletme çalıştayları finanse etmektedir. USTDA'nın ev sahibi ülkelerde sağlıklı yatırım politikalarını ve karar verme süreçlerini destekleme amaçlı dış yardım fonlarının stratejik kullanımı; ticaret, yatırım ve sürdürülebilir ekonomik gelişme için elverişli bir ortam yaratmaktadır. Bu misyonunu gerçekleştirirken USTDA, ABD'nin ihraç ettiği mal ve hizmetlerden faydalanabilecek ekonomik sektörlere ağırlık vermektedir."