ABD ile ticarete 'yeni mekanizma' hazırlanıyor

Çağlayan, ABD'nin yıllık 67 milyar dolarlık tekstil ürünü ithal ettiğini, Türkiye'nin payının 270 milyon dolarda kaldığını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

CHICAGO - Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, ABD ile ticarette yeni nesil bir anlaşma yapmak istediklerini bildirerek, "Ticarette artık yeni bir mekanizma oluşturmaya çalışıyoruz" dedi.

ABD'deki temaslarını ülkenin üçüncü büyük şehri Chicago'da sürdüren Çağlayan, temasları hakkında basın mensuplarına bilgi verdi.

ABD'nin yıllık 67 milyar dolarlık tekstil ürünü ithal ettiğini, bunun 27 milyar dolarını Çin'in karşıladığını, Türkiye'nin payının 270 milyon dolarda kaldığını bildiren Çağlayan, ABD ile yeni nesil bir anlaşma yapmak istediklerini, ticarette artık yeni bir mekanizma oluşturmaya çalıştıklarını kaydetti.   

Basın toplantısına ABD'de başarıya ulaşmış iki Türk'ü alan Çağlayan, bunlardan Şah Doğan'ın Bingöl Solhan'da 19-20 yaşına kadar çobanlık yaparken, ABD'ye gelip burada hukuk bürosu kurduğunu ve yanında 5 avukat çalıştırdığını anlattı.

Muş Varto'dan gelen Ersal Özdemir'in ise Keystone Müteahhitlik firmasının sahibi olduğunu, 754 milyon dolara malolan İndianapolis Belediye Hastanesi'nin inşaatını yaptığını kaydeden Çağlayan, şunları söyledi:

"Aysbergin iki parçası. Bu ülkede Türklerin çok iyi bir noktaya geldiğini gördük. Burada master, doktora yapanlar, profesör olanlar var. Dünyanın en süper devletinde göğsümüzü kabarttılar."

Türk-Amerikan ticari ilişkilerini çok daha fazla artıracaklarını vurgulan Çağlayan, ABD'nin mal ihracatında Çin ve Almanya'nın ardından üçüncü sırayı aldığını ama mal ihracatına hizmet ihracatını da eklendiğinde birinciliğe yükseldiğini bildirdi.

Yatırım yapmak isteyen firmalar

Türkiye'de de mal ihracatıyla beraber hizmet ihracatına önem verdiklerini belirten Çağlayan, şunları söyledi:

"Bugün İndiana eyaletinden şirket temsilcileri geldiler. Önemli ve ciddi firmalar. Enerji, enerji verimliliği, akü, kanatlı hayvan, mobilya ve kereste konusunda Türkiye ile işbirliği yapmak, Türkiye'ye gelmek istiyorlar. Türkiye, önümüzdeki 10 yılda enerji alanına 120 milyar dolar yatırım yapacak. Ayrıca, Türkiye bir enerji transit merkezi. Heyetlerinde İndiana Tarım Bakanlığı'nın temsilcisi de vardı.

Görüştüğümüz Hok firması 473 milyon dolar ciroya sahip müşavirlik, müteahhitlik firması. Anahtar teslimi proje alıyorlar. Kendilerini Türkiye'ye davet ettik. Enerji verimliliği öncelikli yeşil şehir projeleri yapıyorlar. Sizin projelerinizde (Türk inşaat firmalarının ürünlerini) koyun dedik. Müteahhitler Birliği ile bir araya getireceğiz. İnşaat sektörü ve inşaat malzemesi ana damardır. Türkiye bu alanda çok ileri. Bugün İngiltere'nin ithal ettiği her iki radyatörden biri Türk malıdır. İnşaatta Çin'in ardından dünya ikincisiyiz. Irak'taki avantajlarımızı da biliyorlar."

"Firmalar Ortadoğu, Afrika açılımını Türkiye ile birlikte yapmak istiyor"

Amerikalı firmaların özellikle Ortadoğu, Afrika açılımını Türkiye ile birlikte yapmak istediğini ifade eden Çağlayan, bu konunun model ortaklığın da önemli bir ayağı, ABD için Türkiye'nin Ortadoğu, Afrika, Kafkasya ve Avrupa'ya bir sıçrama noktası olduğunu anlattı.

Çağlayan, bir soru üzerine, Türkiye'nin ABD'ye mal satarken, ABD'li firmaların da Türkiye'ye yatırım yapmasını istediğine dikkat çekerken, "Bu olursa, hem Türkiye'de üretim yapacaklar, hem de katma değer bizde kalacak. Şu anda mal satmak için reklam yapıyoruz, el ense çekiyoruz. Bizim yapacağımız şey farkındalığımızı görsünler. Bizi tanısınlar" diye konuştu.

ABD'deki ticaret müşavirliği sayısı 4'den 6'ya çıkıyor

ABD'deki Türk girişimci ve yatırımlarıyla ilgili bir envanter çalışması da yaptıklarını bildiren Bakan Çağlayan, şu anda Türkiye'nin Washington, New York, Chicago ve Los Angeles'de ticaret müşavirliği olduğunu, Houston ve Miami'de de ticaret müşavirliği açacaklarını belirtti.

Bakan Çağlayan, şunları söyledi:

"Teşvik konusunda çok büyük avantajımız var. Yatırım Destek Ajansı'nın çalışmalarını da güçlendirmemiz gerekiyor. ABD deyince New York, Washington, Çin deyince Pekin, Almanya deyince Münih, Berlin değil. Başka bölgeler, başka şehirler de var.

Teşvik sisteminde de örneğin blok mermer yerine işlenmiş mermer ihracatına yer vereceğiz. Örneğin Hok firmasının Suudi Arabistan'da bir projesi varmış. Sadece doğal taş kullanımı 650 bin dolarmış. İtalya'dan almışlar ama kaynağı Türkiye imiş. Türkiye'den aldıkları fiyatın 3 katına satmışlar. Burada müşavirlik firmaları çok önemli. Libya'da İtalyan ve ABD firmaları müşavirlik yapıyor. Buraya malzemeyi de İtalyanlar ve ABD'liler satıyor."

Artık büyükelçilerin, başkonsolos ve konsolosların kapı kapı dolaştığını, ticari ilişkileri artırmak için ellerinden geleni yaptıklarını bildiren Çağlayan, en son Polonya'da 1 milyar avroluk metro inşaatı işini, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da devreye girmesiyle Türk firması Gülermak ve İtalyan firması Astaldi'nin aldığını belirtti.

Bakan Çağlayan'a, Keystone Müteahhitlik firması sahibi Ersal Özdemir, Indianapolis Belediye Başkanı'nın gönderdiği şehir kitabı ve şehrin anahtarını verdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir