ABD istihdam verisi beklentinin çok altında geldi

Tuncay Turşucu - İntegral Menkul Değerler Araştırma Direktörü

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Beklenmedik Rakam… Dolardaki zayıflama sınırlı olabilir

ABD istihdam verisi Mart ayında 126K ile beklenti olan 242K’nın oldukça altında geldi. Bununla birlikte geçen ayki 295K olan veride 264K seviyesine, Ocak ayındaki 239K olan veride ise 201K seviyesine aşağı yönlü revizeler mevcut. Son 12 aylık ortalama istihdam ortalaması 269K seviyesinde ve ilk çeyrek döneme ait veriler ortalamanın altında gelmiş bulunuyor. Mevcut veri dolar negatif olup kısa vadede ABD dolarında zayıflama sağlayabilir. Ancak genel anlamda ekonomi istihdam yaratmaya devam ediyor. Bu nedenle dolardaki zayıflama sınırlı olabilir.

Dolar endeksi 96 seviyesi kritik destek

Genel olarak 126K beklenmedik bir düşüş olması nedeni ile dolar negatif okunabilir. Mevcut ivme kaybının önümüzdeki aylarda da devam etmesi, ücret artışı, uzun vadeli işsizlik, işsizlik oranı gibi diğer yerlerdeki okumaları da bozabilir. Ancak bu verinin ardından yine güçlü verilerin gelmesi dolardaki gevşemeyi sınırlı tutabilir. Verinin ardından dolar endeksi 96.55 seviyesine geriledi. Dolar endeksinde aşağı kırılmanın olması için teknik olarak 96 seviyesinin kırılması gerekli. Bu durumda 92 seviyelerine doğru değer kaybı devam edebilir. 96 seviyesi dolar endeksi için kritik. Dolardaki gevşeme içeride USDTRY’nin 2.56 seviyesinin altına gerilemesine neden oldu. Dolar endeksinin 96’yı kırması durumunda USDTRY’deki gevşemede 2.54 ardında 2.51 seviyesine doğru devam edebilir. EURUSD paritesi verinin ardından 1.1050 direncini geçmeyi deniyor. Başarabilirse 1.1115 ve biraz daha yukarıya doğru devam edebilir. Bunlara karşılık dolar endeksinin 96 seviyesinin üzerinde kalması durumunda ise dolar negatif olan rüzgar durabilir ve yavaş yavaş ters yöne esmeye başlayabilir.  

Madencilikte iş kaybı, diğer sektörlerde yavaşlama var

Verinin detaylara bakıldığında iş kaybının yaşandığı sektörler 11K ile madencilik sektöründe görülüyor. Burada petrol ve gaz ile ilişkili gelişmeler etkili olmuş. Diğer yandan inşaat ve imalat sektörlerinde 1K seviyesinde kayıplar görülüyor. Yükselen sektörlerden başlıcaları ise 25.9K ile perakende sektörü, geçici yardım servisleri alanında 38K ve 30K ile sağlık sektörü görülüyor. Ancak bu sektörlerdeki istihdam artış hızındaki yavaşlama aylık sonucun beklentilerin altında gelmesine neden olmuş.

Ücretlerdeki artış enflasyonu destekliyor

Saatlik ücretler 24.86$ seviyesinde gerçekleşti ve aylık %0.3 ile beklentilerin üzerinde bir yükseliş. Ücretlerdeki yıllık büyüme %2.1 seviyesinde oluştu. Fed’in enflasyon beklentilerini şekillendirmesi nedeniyle burada artış hızı önemli.

Yine Fed’in önemle izlediği uzun vadeli işsizlik verisinde ise geçen ayki 2709K seviyesinden 2563K seviyesine düşüş olmuş durumda.

İşsizlik oranı ise %5.5 ile beklentilere paralel gelmiş durumda.