ABD ve Çin, askeri görüşmelere yeniden başlıyor

Bush'un Tayvan'a 6.5 milyar dolarlık silah satacağı açıklaması ile duran görüşmelerin yeniden başlayacağı ifade edildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 WASHİNGTON - ABD, Çin ile savunma politikalarına ilişkin askeri görüşmelerin 27-28 şubatta Pekin'de yeniden başlayacağını doğruladı.

ABD Savurma Bakanlığı Pentagon sözcüsü Bryan Whitman, eski ABD Başkanı George Bush yönetiminin geçen ekim ayında Tayvan'a 6.5 milyar dolar değerinde silah satacağını açıklaması üzerine ertelenen görüşmelerin yeniden başlayacağını belirtti.

Whitman, Savunma Bakanının Doğu Asya işlerinden sorumlu yardımcısı David Sedney'in 27-28 şubatta Pekin'de Çin Halk Kurtuluş Ordusu ile savunma politikalarının koordinasyonuna ilişkin yıllık görüşmelere katılacağını söyledi.

Çin'in görüşmelere katılmak üzere ABD'yi davet ettiğini belirten Whitman, "Çinlilerin düzenli askeri görüşmelere yeniden başlamak için çalışmaya hazır olduklarını gösteren olumlu bir işaret görüyoruz" dedi.

Diyaloğun iki ülke arasındaki askeri ilişkiler, güvenliğe yönelik bölgesel ve küresel konular ile özellikle korsanlıkla mücadelede olmak üzere iki ordu arasındaki işbirliğinin genişletilmesi ihtimali konularını kapsayacağını belirten sözcü Whitman, "Çin ile olumlu ilişki ve işbirliği istiyoruz" diye konuştu.

China Daily gazetesi, Çin Savunma Bakanlığı yetkililerinin açıklamasına dayanarak, Çin ve ABD arasındaki savunma politikalarına ilişkin askeri görüşmelerin 27-28 şubatta Pekin'de yeniden başlayacağını, diyaloğun gayrı resmi olacağını bildirmişti. 

Japon Kyodo haber ajansı da Amerikan heyetine David Sedney'in başkanlık edeceğini duyurmuş, diyaloğda esas olarak başta doğu Asya bölgesi olmak üzere dünyadaki güvenlik konularında alınacak ortak önlemler ve askeri işbirliğinin genişletilmesinin ele alınacağını belirtmişti.