ABD ve Çin'den yakın ekonomi işbirliği sözü

ABD Dışişleri Bakanı Clinton, diyalogun bütün sorunları çözmediğini ancak yapıcı sonuçların ortaya çıktığını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

PEKİN - ABD ve Çin, finansal düzenleme konusunda yakın işbirliği sözü verdi.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Rodham Clinton, iki gün süren yıllık Strateji ve Ekonomik Diyalog toplantısında sonra yaptığı açıklamada, "Diyaloğun bu turu bütün sorunlarımızı çözmedi, ancak yapıcı sonuçlar ortaya çıktı" dedi. 

İki hükümet, Çin'in doğal gaz kaynaklarının geliştirilmesi konusunda işbirliği yapmak için anlaştı. Clinton, "Bunun iki ülkede yeni ekonomik işbirliğine ve düşük karbon üretimi seviyesine yol açacağına inanıyoruz" diye konuştu.

ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner de "İki taraf, Avrupa borç krizinin çözümüne yardım için Uluslararası Para Fonu (IMF) vasıtasıyla işbirliği yapmak için anlaşmaya vardı" dedi.

Çin, yerli teknoloji gelişimini ilerletme politikasında düzenlemeler yapmayı da kabul etti.

Geithner, rekabetin yenilenmeyi geliştireceğini söyleyerek, Çin'e teknoloji pazarını açık tutma çağrısı yaptı. Washington ve yabancı şirketler, Pekin yönetiminin, hükümetin satın almaları ve diğer alanlarda yerli ürünleri tercih ederek Çin teknolojisini geliştirme anlamına gelen "yerli icat" politikasından tedirginlik duyuyorlar.

Yabancı şirketler Çin'in bu politikasının Çin piyasalarına girmelerinde büyük tehdit oluşturduğunu savunuyorlar.

Taraflar, Çin'in para birimi yuanla ilgili bir açıklama yapmadı. Washington ve diğer ticari ortakları, Çinli ihracatçılara adil olmayan bir avantaj sağladığı ve dış ticaret fazlasını artırdığı gerekçesiyle yuanın değerinin düşük olmasından şikayet ediyorlar.

Çin, küresel ekonomik kriz sırasında Çinli ihracatçıların rekabet edebilmesine yardımcı olmak için 2008 yılının sonundan itibaren yuanı dolara sabitledi.

Geithner: Bütçe açığı azalacak

Bu arada Geithner, ABD yönetiminin, ekonominin güvenli biçimde büyüdüğünden emin olduğunda bütçe açığını azaltacağını söyledi.

Geithner, bir okulda öğrencilere yaptığı konuşmada, bütçe açığını daimi olarak düşük tutmayı amaçladıklarını belirterek, "Temel strateji, ekonomimizin büyümesini sağlamak, uzun vadeli reformları tesis etmek ve daha önceki on yılda terk ettiğimiz bütçe süreci için temel disiplini düzenlemek" dedi.

ABD hazinesinin borcunun 895 milyar dolarlık kısmını elinde bulunduran Çin yönetimi, ABD'de bütçe açığının büyüklüğü ve Çin yatırımlarının güvenliğinden endişe ediyor.

Çin ve ABD'nin, küresel ekonominin çıkarına olacak dengeli büyümeye doğru çalışma sorumluluğunu paylaştığını, ABD'nin sıkı bütçe açığı kontrolüne bağlı olacağını bildiren Geithner, "Gelecekte büyümenin ve istikrarın kaynağı olacağımızı taahhüt ediyoruz" diye konuştu.

Geithner, Çin'den sonra gideceği İngiltere'de Maliye Bakanı George Osborne, Almanya'da ise ECB Başkanı Jean-Claude Trichet ve Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble ile görüşecek.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir