ABD'de 4. çeyrek verimlilik artışı beklentilerin altında kaldı

Ekonomideki toparlanmaya rağmen işverenler istihdam maliyetlerini kısmaya devam ediyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

WASHINGTON - ABD'de yılın dördüncü çeyreğinde tarım dışı verimlilik, diğer bir deyişle çalışılan saat başına gerçekleştirilen üretimde artış eğilimi sürdü. Ekonomideki toparlanmanın işverenleri istihdam maliyetlerini kısmaktan alıkoymadığı gözlendi.

ABD Çalışma Bakanlığı'nın açıklamasına göre yılın dördüncü çeyreğinde tarım dışı verimlilik bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 6.2 oranında artış gösterdi.

Bir önceki çeyrekte yaşanan artış ise yüzde 8.1'den yüzde 7.2'ye revize edildi. Analistlerin beklentileri ise dördünc, çeyrekte tarım dışı verimliliğin yüzde 7 oranında artacağı yönünde oluşuyordu.

Yılın dördüncü çeyreğinde tarım dışı üretim bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 7.2 oranında ve çalışma saatleri ise yüzde 1 oranında arttı. Çalışma saatleri iki yıldan bu yana ilk kez artış gösterdi.

Son dört çeyrekte genel olarak verimlilik yüzde 5.1 oranınd arttı. Bu rakam 2001 ilk çeyrek ile 2002 ilk çeyrek arasındaki dönemden bu yana en düşük seviyeyi gösteriyor.

Çalışma Bakanlığı ayrıca birim işgücü maliyetinin yani bir birim ürünün üretilmesi için işgücüne yapılan harcamanın yılın dördüncü çeyreğinde yıllık bazda yüzde 4.4 oranında gerilediğini açıkladı. Üçüncü çeyrekte ise düşüş oranı yüzde 2.5'ten yüzde 1.5 düşüşe revize edildi. Analistlerin beklentileri ise 4. çeyrekte birim işgücü maliyetinin yüzde 3.5 gerileyeceği yönündeydi.

Bu konularda ilginizi çekebilir