”ABD'deki zirveyle ilgili Başbakan'ın kesin bir ifadesi yok”

Bakan Yıldız, ABD'de yapılacak olan nükleer zirveye katılıp katılmayacağı ile ilgili olarak bilgi verdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ABD'de yapılacak olan nükleer zirveye katılıp katılmama konusunda, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın nihayetlenmiş kesin bir ifadesi olmadığını söyledi.

Yıldız, 1915 olayları ile ilgili gelişmelerde, mutlaka olumlu bir nokta yakalanacağı kanaatinde olduğunu ifade etti.

Bakan Yıldız, Sheraton Otel'de düzenlenen "9. Türkiye Uluslararası Petrol ve Gaz Konferansı" öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, İngiltere'ye giderken ABD'de yapılacak nükleer zirveye katılmayacağına ilişkin bir sinyal verdiğini belirtmesi üzerine bakan Yıldız, önümüzdeki süreçte ABD ile ilgili gelişmelerin izleneceğini, ancak bu konuda Başbakanın nihayetlenmiş kesin bir ifadesi olmadığını söyledi.

Yıldız, "o yüzden gelişmeleri izleyeceğiz. Sayın Başbakanla bu konuyu müzakere edeceğiz" dedi.

ABD'ye bir tavır alınmasının söz konusu olup olmadığının sorulması üzerine Bakan Yıldız, önümüzdeki süreçte ABD'nin 1915 olaylarıyla ilgili gelişmelerde mutlaka olumlu bir nokta yakalayacağı kanaatinde olduğunu belirterek, "Ben bir sıkıntı görmüyorum" dedi.

Enerji projelerinde, ABD'nin Karadeniz'de arama çalışmalarında, ABD'li Exxon Mobil'in yer aldığı önemli bir konsorsiyumun bulunduğu bir proje olduğuna işaret eden Bakan Yıldız, "Bu projede, herhangi bir dışarıdan olumsuz tavrın takılacağına inanmıyorum. İşlerimize devam edeceğiz. Ama bu yanlışlığında mutlaka düzeleceğine inanıyorum" diye konuştu.

Yıldız bu arada, bu hafta Lübnan'da 8 bölge ülkesinin enerji bakanlarının katılacağı Enterkonnekte sistemle ilgili bir çalışma toplantısı olduğunu da belirterek, bu kapsamda yarın Lübnan'da olacaklarını ifade etti.

Nabucco Projesi

Bir gazetecinin, Güney Akım Projesinin Nabucco Projesi ile birleştirilebileceğine dönük görüşüne nasıl baktıklarını sorması üzerine Bakan Yıldız, Nabucco ile ilgili hususlarda hem Türkiye'nin, hem de ortakların bir arada görüşerek karar vermesi gerektiğini vurguladı.

Yıldız, Türkiye'nin stratejik açılım yapmak açısından, bütün bu değerlendirmelere kapalı olmadığını söyledi.

Kerkük-Yumurtalık hattının anlaşması yenileniyor

Öte yandan Sheraton Otel'de düzenlenen "9. Türkiye Uluslararası Petrol ve Gaz Konferansı"nda yaptığı konuşmada ise Nabucco'nun Türkiye-Yunanistan-İtalya Doğalgaz Boru Hattı Projesi (ITGI) gibi projelerin doğudaki kaynakların arz ülkelerinden, batıdaki tüketim ülkelerine aktarılmasına dönük temel bir prensip taşıdığını anlatan Yıldız, şöyle devam etti:

"Batıdaki tüketimin yaklaşık 700 milyar metreküp civarında doğal gaz olduğunu düşünürsek, üretimin bunu mutlaka bunu karşılaması gerekir. Bununla ilgili gerek boru hatlarının gerek kuyulardaki yapılacak yatırımların zamanlaması konuşuluyor.

Türkiye de bunlarla ilgili konumunun farkında  bir çok projeyi karşılayabilecek, omuzlayabilecek ve beraber çalışabilecek bir kapasiteye sahip olduğunu, hem yaptığı anlaşmalarla hem de fiili durumda göstermektedir."

BTC ham petrol boru hattının gittikçe önemini daha çok vurguladığını belirten Yıldız, Kerkük-Yumurtalık ham petrol boru hattının anlaşmasının da içinde bulunduğumuz ay bittiğini ve tekrardan yenilendiğini bildirdi.

Yıldız, "İnşallah 15-20 yıllık tekrar bir anlaşma yapacağız ve önümüzdeki günlerde tekrar bunu kamuoyuyla paylaşacağız" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir