ABD'den kayyum açıklaması
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Kirby, Zaman Gazetesi'ne kayyum atanmasıyla ilgili olarak açıklamalarda bulundu
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby , İstanbul 6. Sulh Ceza Hakimliği'nin, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talebi üzerine Zaman Gazetesi'ni de bünyesinde bulunduran Feza Gazetecilik Şirketi'ne kayyum atanması ile ilgili olarak değerlendirmelerde bulundu.
Zaman Gazetesi'ne kayyum atanmasını, “Türk hükümetinin son zamanlarda kendisine muhalif olan medyaya karşı gerçekleştirdiği endişe verici hukuksal yaptırımların son halkası" olarak değerlendiren Kirby, “Zaman Gazetesinin kayyuma devredildiğine ilişkin haberleri gördük. Bu durumu, hükümetin yargı eli ile hükümeti eleştiren medyayı hedeflemesinin en son ve rahatsız ciddi gelişmesi olarak görüyoruz. Koza ve İpek medya grubuna kayyum atanmasından sonra kepenk kapattırılması, farklı gruplara bağlı gazetecilere açılan hakaret davaları ışığında, Türkiye'ye adil yargıya, hukuk karşısında eşitliğe tam bir saygı göstermesi çağrısında bulunuyoruz. Medya kuruluşlarının habercilik ve yayıncılık politikaları mahkeme kararları ile denetlenemez” dedi.
'Türkiye'nin dostuyuz ama ...'
Türkiye'nin, ABD'nin dostu ve NATO müttefiki olduğunu da anımsatan Kirby, “Biz de elbette Türkiye'nin dostuyuz. Ancak, Türk yetkilileri, kendi anayasalarınca da güvence altına alınan, basın özgürlüğü, ifade özgürlüğü gibi konularda, kendi anayasalarına uymaya, evrensel demokratik değerlere uymaya çağırıyoruz. Bir çok kez söylediğimiz gibi, demokratik bir toplumda eleştirel görüşler susturulmamalı, tersine teşvik edilmelidir” diye konuştu. Kirby, Türkiye'de basın ve ifade özgürlüğüne ilişkin taşıdıkları kaygıları, bir araya gelişlerinde Türk yetkililerle paylaştıklarını, bu konuda kamuoyuna da açık olduklarını söyledi.
Kirby, “Bu olanlara baktığınızda, Türkiye'de hala sağlıklı bir demokrasi olduğunu düşünüyor musunuz” sorusuna verdiği yanıtta da, “Bu tür eylemlerin, sağlıklı demokratik değerler doğrultusunda olduğunu düşünmüyorum. Söylediğim gibi, basın ve düşünce özgürlükleri Türkiye'nin kendi anayasasında da kutsal değerler olarak görünür. Ancak buna uyduklarını da düşünmüyorum. Türkiye bizim için önemli, Türkiye'nin demokrasisi bizim için önemli” dedi. Türkiye'nin evrensel demokratik değerlere uyması için, yeri geldiğinde kaygılarını ilettiklerini ve iletmeyi sürdüreceklerini söyleyen Kirby, “Muhalefet etme, basın özgürlüğü, düşünce özgürlüğü gibi konularda endişelerimizi dile getirmekteyiz. Değişik düşünceler karşılıklı olarak dile getirildiğinde, inanıyoruz ki demokrasi güçlenir, hükümet etme görevi de gelişir. Bu demokrasinin temel ilkesidir. Amerikan ilkesi değil, Türk anayasası tarafından da kutsal sayılan evrensel demokratik ilkeler bunlar” diye konuştu. Kirby, ABD'nin Türkiye'nin ve Türk halkının başarılarını görmek istediğini de belirterek, “Kendi anayasalarına koydukları değerlerin meyvelerinin tadını almalarını istiyoruz. O yüzden bunları açıkça konuşuyoruz" dedi.