ABD'den nükleer silahsızlanma adımı

ABD, nükleer silahsızlanma için işbirliğine çağıran bir karar tasarısı metnini BM Güvenlik Konseyi'nde dolaştırmaya başladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANKARA - ABD, tüm ülkeleri nükleer silahlardan arındırılmış bir dünya hedefi için işbirliğine çağıran bir karar tasarısı metnini BM Güvenlik Konseyi'nde dolaştırmaya başladı.

Amerikan basınında yer alan haberlere göre, metnin, BM Genel Kurul toplantıları çerçevesinde 24 Eylülde ABD Başkanı Barack Obama'nın başkanlık edeceği Güvenlik Konseyi zirvesinde oylanması ve kabul edilmesi hedefleniyor.

İran veya Kuzey Kore'yi açıkça dile getirmeden Konsey'in daha önce kabul ettiği kararların ve bu iki ülkeye uygulanan yaptırımların geçerliliğini anımsatan karar tasarısı metni, Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Anlaşması'na (NPT) taraf ülkeleri, yükümlülüklerine tam anlamıyla uymaya ve anlaşmaya imza atmayanları da bir an önce imzalamaya davet ediyor.

Karar tasarısı, tüm devletleri, nükleer silahların azaltılması ve silahsızlanmada etkin önlemler alınması konusundaki müzakerelerde iyi niyetle yer almaya ve "katı uluslararası kontrol altında genel ve tam bir silahsızlanma anlaşması" hazırlanması yolunda çaba sarf etmeye çağırıyor.

Amerikan karar tasarısı, ayrıca tüm devletlere, her türlü nükleer denemeden imtina etme ve Nükleer Denemelerin Yasaklanması Uluslararası Anlaşması'na (CTBT) katılmaları yönünde çağrı yapıyor.

NPT'ye imza atan 189 ülke içinde, nükleer silaha sahip olduğu sanılan, ancak bunu hiçbir zaman açıkça kabul etmeyen İsrail ile atom silahına sahip Hindistan ve Pakistan yer almıyor. Kuzey Kore, anlaşmadan 2003'te ayrılmıştı.