ABD'nin birçok bölgesinde ekonomik büyüme toparlandı

Bej Kitap'a göre, fabrikaların daha fazla mal üretmesi ve tüketicilerin daha fazla para harcamasından ötürü 12 bölgeden 10'unda ekonomik büyüme toparlandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON-  ABD Merkez Bankası (Fed), ABD'nin birçok bölgesinde ekonomik büyümenin toparlandığını bildirdi.

Fed'in çeşitli bölgelerden aldığı ekonomik verilere dayanarak hazırladığı "Bej Kitap" adlı rapora göre, fabrikaların daha fazla mal üretmesi ve tüketicilerin daha fazla para harcamasından ötürü 12 bölgeden 10'unda ekonomik büyüme toparlandı. Boston, Cleveland, Atlanta, Dallas ve San Francisco'da büyüme "bir miktar", New York, Richmond, Şikago, Minneapolis ve Kansas City'de ekonomik faaliyet "bir parça güçlü" büyüme kaydetti. Sadece Philadelphia ve St. Louis bölgelerinde ticari koşulların karışık olduğu belirtildi.

Fed'in daha önceki "Bej Kitap" raporunda, Philadelphia, Richmond ve Cleveland'da ekonomik faaliyet karışık ya da istikrarlı, Atlanta ve Dallas bölgelerinde ise büyümenin yavaşladığı açıklamıştı.

Dün yayımlanan "Bej Kitap" raporunda, fabrikalardaki güçlü üretiminin ülkenin birçok bölgesinde büyümenin ilerlemesine yardımcı olduğu, perakendecilerin birçok bölgede daha iyi satış yaptığı kaydedildi. Perakendecilerin tatil satışları beklentilerinin çoğunlukla olumlu olduğu da ifade edildi.

Yeni araç ve kamyonet satışlarının genellikle yüksek olduğu, turizm sektörünün ülke çapında düzeldiği, bütün bu unsurların bir miktar iş büyümesini sürdürdüğü bildirilen raporda, Atlanta ve Şikago bölgelerinde şirketlerin yarı zamanlı ve geçici işçi istihdamını tercih ettiği, Boston, Richmond ve Minneapolis bölgelerinde işverenlerin vasıflı işçi bulmanın zor olduğundan şikayet ettiği belirtildi.

Raporda, perakende satış mağazaları ve fabrikalardaki düzelmelere rağmen, konut piyasasının durgun kalmaya devam ettiği, Philadelphia, Atlanta, St. Louis ve Minneapolis bölgelerinde konut sektörünün zayıfladığı kaydedildi.

Fed ekonomik büyümeyi canlandırmak ve işsizliği düşürmek amacıyla 3 Kasım'da 600 milyar dolar tutarında hükümet tahvili alımı programı açıklamıştı.

Fed, 14 Aralık'ta toplanarak, programın ekonomideki etkisinin ne olduğunu değerlendirecek.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir