ABD'nin dış ticaret açığı nisanda daraldı

Dış ticaretteki açık, nisanda yüzde 6,7 düşüşle 43,7 milyar dolar seviyesine indi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - ABD'nin dış ticaret açığı, Nisan ayında beklentilerin üzerinde bir daralma gösterdi. Bu daralmada, deprem ve tsunamiyle mücadele eden Japonya'dan ithalatın yüzde 25 azalması etkili oldu.

ABD Ticaret Bakanlığının verilerine göre, aylık dış ticaret açığı Nisan'da, bir önceki aya göre yüzde 6,7 düşüşle 43,7 milyar dolar oldu. Bakanlık, daha önce 48,2 milyar dolar açıkladığı Mart ayı dış ticaret açığının da 46,8 milyar dolar olarak gerçekleştiğini duyurdu. Analistler, Nisan ayında dış ticaret açığının 48,8 milyar dolar olacağını tahmin ediyordu.

Ülkenin ihracatı Nisan ayında yüzde 1,3 artışla 175,6 milyar dolar, ithalatı ise yüzde 0,4 düşüşle 219,2 milyar oldu. Çin'den ithalat 3 milyar dolar azalarak, rekor bir düzey oluşturdu.

Sözkonusu ayda Amerikan şirketleri yabancı piyasalara daha fazla bilgisayar, ağır iş makineleri ve telekomünikasyon cihazı sattı.

Ülkedeki ekonomik toparlanmanın gücüyle ilgili kaygı yaratan verilerin ardından gelen beklentilerin üzerinde daralma, ekonomideki ikinci çeyrek büyüme için olumlu bir işaret.

Öte yandan ABD Çalışma Bakanlığı, geçen hafta işsizlik maaşı başvurularının bin kişi artarak, 427 bine ulaştığını bildirdi. İşsizlik maaşı başvurularının son 4 haftalık ortalaması ise 424 bin oldu.

Bu konularda ilginizi çekebilir