ABD'ye tarım ihracatı 2 milyar doları aştı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
 
 
ANKARA - ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone, ABD'nin Türkiye'ye tarım ihracatının geçen yıl 2 milyar doları aştığını belirterek "Ben bunu Türkiye'nin başarısı olarak görüyorum" dedi.
TEPAV tarafından ''Türkiye-ABD Tarım Ticareti'nin 200 yılı: Geçmişe ve Geleceğe Bakış'' konulu toplantı düzenlendi.
Etkinlikte konuşan Ricciardone, Türkiye ile ABD arasındaki ticari ilişkilerin 1811 yılında David Offley adlı Amerikalı bir tüccarın İzmir'de kurduğu şirket sayesinde başladığını, mal getiren Amerikan gemilerinin yüklerini boşaltıp başka mallar aldıklarını söyledi.
Ticari ilişkilerin diplomatik ilişkilerden daha eski olduğuna işaret eden Ricciardone, 1830 yılında diplomatik ilişkilerin başladığını ve aynı yıl Osmanlı İmparatorluğu ile ABD arasında ilk ticari anlaşmanın yapıldığını aktardı.
Ricciardone, o zamandan bugüne çok yol alındığını, ABD'nin Türkiye'ye tarım ihracatının geçen yıl 2 milyar doları aştığını söyledi.
"Başkaları farklı düşünebilir ama ben bunu Türkiye'nin başarısı olarak görüyorum" diyen Ricciardone, ABD'nin Türkiye'ye ihracatının artmasının Türk ekonomisindeki hızlı büyümenin doğrudan bir sonucu olduğunu ifade etti. Ricciardone, Türkiye'nin ABD'ye yaptığı ihracatınsa yüzde 14 artarak 577 milyon dolara yükseldiğini söyledi.
ABD Büyükelçisi, ABD Başkanı Barack Obama'nın başkan seçildiğinde ilk yurt dışı ziyaretini Türkiye'ye yaptığını hatırlatarak, Obama'nın o zaman iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi vurgusu yaptığına işaret etti. Riccardone, iki ülkenin daha iyi bir gelecek inşa etmek için birlikte çalışmasının önemli olduğunu söyledi.