Acarer'den, "Türk malı cep telefonu kullanın" çağrısı

BTK Başkanı Acarer, "Türk firmaları tarafından 'işte bizim telefonumuz' denilen telefonların mutlaka desteklenmesi lazım. Çünkü yurt dışından gelen telefonlar, cari açığa çok ciddi negatif etki yapıyor" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ELAZIĞ - Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Tayfun Acarer, vatandaşları Türkiye'de üretilen cep telefonlarını kullanmaya çağırdı. 

Acarer, Türkiye'de her yıl 16 milyon cep telefonu ithal edildiğini, yaklaşık 1,5 milyon cihazın ise yurt dışından gelen yolcularla ülkeye girdiğini belirtti. 

Gelen telefonların hiçbirinin Türkiye'de üretilmediğini ancak bu yıl birkaç firmanın üretim için harekete geçtiğini ifade eden Acarer, "Şimdi 'bu telefonların ne kadarı Türkiye'de üretiliyor? diyeceksiniz. Ben de diyorum ki her pozitif sayı, sıfırdan büyüktür. Zaten hiçbir ülkede yüzde 100'ü üretilmiyor. Yani işlemcisi bir taraftan geliyor, ekran bir taraftan geliyor, bataryası bir taraftan" diye konuştu. 

Türkiye'de cep telefonu üretilmesinin çok olumlu bir gelişme olduğunu, vatandaşların ülkede üretilen cihazları alıp kullanması gerektiğini dile getiren Acarer, kendi kullandığı telefonun yerli üretim olduğunu söyledi. 

Eskiden bir telefonun yüzde 60'ının donanım, yüzde 40'ının ise içerikten ibaret olduğunu belirten Acarer, akıllı telefonlarda bu oranın terse döndüğünü ve giderek içeriğin geliştiğini kaydetti. 

Acarer, şunları söyledi: 

"Türkiye'de üretilen, Türk firmaları tarafından 'işte bizim telefonumuz' denilen telefonların mutlaka desteklenmesi lazım çünkü yurt dışından gelen telefonlar, cari açığa çok ciddi negatif etki yapıyor. Eskiden 17 milyon telefon geliyordu ama biz telefonu ortalama 100 dolardan hesaplıyorduk. Şu anda gelen telefonların çoğu akıllı telefon, o nedenle bunların fiyatı çok yüksek." 

"Bu telefonları Türkiye'de ne kadar üretirsek cari açığa o kadar pozitif etki yapabiliriz" diyen Acarer, Türkiye'de GSM operatörlerinin ve bazı firmaların cep telefonu üretimine başladığını belirterek, herkesi yurt içinde üretilen cihazları kullanmaya çağırdı. 

Bu konularda ilginizi çekebilir