Acente kanalında büyüyeceğiz

Allianz Hayat ve Emeklilik’in yeni Genel Müdürü Dr. Volker Stüven, Türkiye’nin hayat ve emeklilikte oldukça çekici bir pazar olduğunu belirterek, "Yeni hayat acente ağına yatırım yapmamız bu pazara duyulan güvenin bir göstergesi" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

Yakup SAYAR

İSTANBUL - Bireysel Emeklilik Sistemi’ne (BES) yönelik son düzenlemeler sektör şirketlerinde büyük heyecan yarattı. 15 şirketin faaliyet gösterdiği sektörün  önemli oyuncularından olan ve dünyanın sayılı sigorta şirketlerinden Allianz, yeni düzenlemelerle birlikte acente ağının BES’de büyük bir atılıma geçeceğine inanıyor. Kısa süre önce Allianz Hayat ve Emeklilik’te Genel Müdürlüğe atanan Dr. Volker Stüven, hedeflerinin Allianz’ı acente temelli bir emeklilik şirketi olarak güçlendirmek olduğunu söyledi. .

Göreve başladıktan sonraki ilk söyleşisini DÜNYA ile yapan Dr. Volker Stüven, ilk izlenimlerini, BES’e yönelik gerçekleşen düzenlemelerin sektöre getirecekleri ve Allianz’ın hedeflerini paylaştı.

Yeni büyüme fırsatları göz önüne alındığında Allianz’ın, emeklilik pazarında gayet iyi konumlandığını belirten Stüven, "Allianz, yalnızca hayat ve emeklilik ürünlerine odaklanan yeni bir acente ağı oluşturmuş olup bu acenteler müşterilerine finansal planlama ve emeklilik birikimleri konusunda tavsiyelerde bulunmaktadır. Bu dağıtım kanalı ile Allianz, bireysel emeklilikteki düzenlemelerden ilk defa yararlanabilecek yeni sigortalı grubuna ulaşacaktır" diye konuştu.
 
Acente ağına yaptığımız yatırım güvenin göstergesi

Türkiye’nin hayat ve emeklilikte oldukça çekici bir pazar olduğunun altını çizen Stüven, Türkiye’nin ekonomik gelişimi ve genç nüfus yoğunluklu demografik özellikleri uzun süreli birikime ve ailelerin güvence altına alınmasına olanak sağlayacağını, Allianz’ın yeni hayat acente ağına yatırım yapmasının da bu pazara duyulan güvenin bir göstergesi olduğunu belirtti.

2012 yılı  hedefleri

Şirket olarak 2011 yılı ve 2012 beklentilerini sorduğumuz Stüven,  2011 yılında hayat ve emeklilik acente ağlarını kurduklarını ve bu yüzden bu yıl Allianz Hayat ve Emeklilik için bir geçiş yılı olarak tanımlanabileceğine dikkat çekerek: "Bilindiği gibi acenteler sigortalıları ile uzun süreli ilişkiler kurabilmekteler ve bu yeni yapılanmamızın bankaların emeklilik ürünleri satışında güçlü pazar konumuna bir alternatif oluşturduğuna inanıyoruz. Aslında bu yıl emeklilik pazarının bankacılık dışı segmentinde gelişimimiz sürmektedir, hedefimiz; Allianz’ı, acente temelli bir emeklilik şirketi olarak güçlendirmektir" dedi.

Rekabet için şirket sayısı yeterli

Son olarak sektördeki şirket sayısına değinen Stüven, pazarda sağlıklı bir rekabet için yeterince şirket olduğu ancak bu sene pazara bir kaç şirketin katılmasın beklenebileceğini belirterek: "Birleşmeler önümüzdeki yıllarda karşımıza çıkabilir. Türkiye’nin çekici bir Pazar olması gerçeğinden yola çıkarak yabancı yatırımların geleceğini ve bunun Türkiye ekonomisinin büyümesine katkı sağlayacağını söyleyebilirim" diye konuştu. .


Yeni düzenlemeler ciddi katkı sağlar
ancak büyüme enflasyona bağlı

 
Açıklamalarında sektöre yönelik son düzenlemeler şirket olarak beklentilerine özel bir yer açan Dr. Volker Stüven, söz konusu değişikliklerin emeklilik sisteminin gelişmesine ciddi katkı sağlayacağını düşündüğünün altını çizerek sözlerini şöyle sürdürdü: "Yeni girişimler sektörün çok daha şeffaf olmasına yardımcı olacak ve katılımcılar, eski vergi indirimi kurallarına kıyasla daha çok fayda elde edecektir. Yeni düzenlemeler; emeklilik şirketlerinin, yeterli geliri olmayan eşler ya da vergi matrahı düşük olan iş sahipleri gibi farklı gruplara ulaşmasına ve sisteme katılmalarına yardımcı olacaktır. Mevcut uygulamada vergi avantajından sadece vergi mükellefleri yararlanırken yeni düzenlemeler ile sisteme katılan herkes devlet katkısından yararlanma imkanına sahip olacaktır.
Yeni sistem; anlaşılması kolay aynı zamanda etkili, adil ve potansiyel katılımcıları cesaretlendiricidir. Katılımcıların sistemde uzun süre kalmasına yardımcı bir unsur olacağı kesindir. Büyüme konusunu öngörmek oldukça zordur. Emeklilik sistemindeki birikimler 2006 yılından beri her yıl ortalama yüzde 38 büyüme göstermiştir ve geçen yılın büyüme oranı ise yüzde 19 olarak gerçekleşmiştir. Yeni düzenlemeler büyüme için pozitif katkı sağlayacaktır ancak büyüme önümüzdeki yıllardaki enflasyon oranına da bağlıdır."



Türkiye oldukça ilginç  bir ülke

Türkiye’ye atanmasının hikayesini ve ilk izlenimlerini  sorduğumuz Dr. Volker Stüven, 2005-2008 yılları arasında Kuzey Amerika’daki Allianz Hayat şirketinde Yatırım Yönetimi Müdürü ve Risk Yönetimi Müdürü olarak görev aldığını, son üç yıldır da Allianz Grup Global Hayat şirketinde strateji ve geliştirme departmanını yönettiğini belirterek, " Türkiye hayat sigortaları pazarında büyük bir potansiyel mevcut. Allianz Hayat ve Emeklilik Genel Müdürü Ömür Şengün emekliye ayrılmaya karar verdiği için tarafıma teklif edilen genel müdürlük görevini heyecanla kabul ettim. Ömür Şengün, Allianz Sigorta ile Allianz Hayat ve Emeklilik şirketlerinin Yönetim Kurulu Üyesi görevine getirildi. Kendisinin süregelen desteklerinden oldukça memnunum. Zengin kültürüyle Türkiye oldukça ilginç bir ülke. Burada olmaktan dolayı memnunum. Bir profesyonel olarak, sigorta ürünlerinin insanların yaşamını güvence altına almasının birçok olanağını tecrübe etme fırsatı yakaladığıma inanıyorum" diye konuştu

Bu konularda ilginizi çekebilir