Acı kırmızı biber hayvancılıkta döl verimini artırıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME




SAMSUN  - Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Veteriner Fakültesi Histoloji ve Embriyoloji Analibim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şerife Tütüncü, acı kırmızı biberden elde edilen "Capsaicin" adlı etken maddenin iyi bir metabolizma hızlandırıcısı olduğunu ve hayvancılıkta döl verimini arttırdığını belirtti.

Tütüncü, yürüttükleri bir çalışmada acı kırmızı biberde bulunan "Capsaicin" adlı etken maddeyi kanatlı ve deney hayvanları üzerinde kullandıklarını ve söz konusu maddenin bir çok faydasını belirlediklerini söyledi.
Bir yıldır kanatlı ve deney hayvanları üzerinde sürdürdükleri çalışmada, Capsaicin tüketen grubun karın içi yağlanmasının az olduğu ve genital sistem üzerine olumlu etkileri olduğunu belirlediklerini söyleyen Tütüncü, "Yaptığımız çalışmada elde ettiğimiz bilgilere göre, acı kırmızı biberde bulunan "Capsaicin" adlı etken madde hayvancılıkta döl veriminin arttırılmasında önem taşımaktadır. Ayrıca yumurtacı tavuk üreticileri tarafından da kullanılmalıdır. Yemlerine acı kırmızı biber ilave edilen erişkin yumurtacı tavuklarda bu maddenin tavukların karın içi yağ miktarını azalttığı ve yumurta verimini arttırdığını tespit ettik. Bu durum yumurta verimi bakımından önemlidir. Capsaicin iyi bir metabolizma hızlandırıcısıdır ve döl verimini arttırmaktadır" dedi.

"Hasta kanatlıları iyileştiriyor"

Capsaicin'in sindirim sisteminde anti mikrobiyal ve antikanserojenik etkilerinin bulunduğunu da açıklayan Yrd. Doç. Dr. Tütüncü, özellikle hasta kanatlı hayvanların yemlerine acı kırmızı biber ilave edildiğinde iyileştiklerinin görüldüğünü ifade etti.
Acı kırmızı biberin bir çok hastalığın oluşmasına engel olduğunu da kaydeden Tütüncü, şu bilgileri verdi:
"Acı kırmızı biber, organizmada başta mide barsak, kalp damar ve solunum yolları olmak üzere pek çok organ üzerinde etkilidir. Son yıllarda fizyolojik ve farmakolojik etkilerinden dolayı tıpta ve ilaç sanayisinde kullanımı yaygınlaşmıştır. Capsaicin'in etkisi, dozuna, uygulama şekline ve etkili olduğu organa göre değişiklikler gösterir. Çalışmalarımız sonucunda Capsaicinin genel olarak metabolizma üzerinde uyarıcı etki yaptığı, karaciğer enzim aktivitesini arttırdığı ve yağların yakılmasını kolaylaştırdığını belirledik. Acı kırmızı biberin gıda katkı maddesi ve ağrı giderici olarak kullanımı da önemlidir."

Bu konularda ilginizi çekebilir