”Açıköğretimi serbest hale getirmek istiyoruz”

YÖK Başkanı, açıköğretimin herkese açık hale getirilmesi halinde üniversiteye girmeyen vatandaşın kalmayacağını belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, açıköğretim fakültesine girişleri tamamen serbest hale getirmek istediklerini belirterek, üniversite sınavındaki sıralamayı esas alarak, kazananların bu okuldan faydalanmalarını istediklerini söyledi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, CHP Trabzon Milletvekili Akif Hamzaçebi, Komisyon Başkanı Sait Açba'nın, YÖK bütçesi üzerinde sunumunu yapmak için YÖK Başkanı Prof. Dr. Özcan'a söz vermesi üzerine, usul hakkında söz istedi. Hamzaçebi, geçen dönem, YÖK Başkanına sunumu yapmak için söz verilmediği halde, bu dönem verilmesini eleştirdi.

AKP'lilerin geçen yıl YÖK Başkanvekili İsa Eşme'nin komisyona gelerek sunumunu yaptığını söylemesi üzerine Hamzaçebi, bunun doğru olmadığını belirtti. Usul hakkında söz isteyen AKP Afyonkarahisar Milletvekili Halil Aydoğan da YÖK Başkanına, komisyona gelmeleri ve istedikleri takdirde de söz verildiğini belirterek, "Geçen yıl YÖK Başkanvekili İsa Eşme gelmiştir ve konuşmuştur. YÖK özerk bir kurum değil midir? YÖK Başkanının konuşmasından daha doğal ne olabilir?" dedi. Komisyon Sözcüsü, AKP Kütahya Milletvekili Hasan Fehmi Kinay ise İsa Eşme'nin geçen yılki toplantıya katıldığına ilişkin tutanağı okudu ve CHP'li milletvekillerine gösterdi.

"1 milyondan fazla öğrenci üniversiteye girdi"

Usul tartışmasının ardından söz alan YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, yaptıklarını ve yapacaklarını anlattı. Yükseköğretimin en önemli sorununun, 1,2 milyon lise mezununa üniversitede yer bulma sorunu olduğunu dile getiren Özcan, sınava girenlerin belli bir kısmının üniversiteye girebildiğine dikkati çekti. Özcan, bunun için üniversite kontenjanlarının artırılması gerektiğine işaret ederek, "Örgün eğitimde kontenjanları 670 bin artırdık. Buna 400 bin Açıköğretim Fakültesi öğrencisini de katarsak, 1 milyondan fazla öğrenci üniversiteye girme hakkını elde etti" dedi.

Özcan, daha önce sınava giren 4 kişiden 1'i üniversiteye girerken, şimdi 2 kişiden 1'inin üniversiteye girdiğini söyledi.

Üniversitelerin kontenjanları ile ilgili haksız eleştiriler yapıldığını ifade eden Özcan, 1986-1987 eğitim-öğretim yılında 21 tıp fakültesi varken, kontenjanın 5 bin 99 olduğunu, 2007-2008 eğitim-öğretim yılında ise ilave 26 tıp fakültesi açılmasına rağmen, kontenjanın sadece 18 artarak 5 bin 117'ye çıktığını bildirdi. YÖK Başkanı Prof. Dr. Özcan, bu yıl tıp fakültesi kontenjanını bin 600 artırarak, toplamda 6 bin 600 kontenjana ulaştıklarını belirtti.

"400 binlik yeni kapasite yaratıldı"

Son 2 yılda 41 yeni üniversite açtıklarını dile getiren Özcan, ortalama 5 bin kontenjan artışı olacağı düşünülürse, ikinci öğretimin de katılması durumunda, ortalama 400 binlik yeni bir kapasite yaratıldığını bildirdi.

Özcan, Açıköğretim Fakültesindeki kapasitenin tam olarak kullanılamadığını belirterek, "Bu fakülteye girişleri tamamen serbest hale getirmek istiyoruz. 80 yaşındaki bir vatandaşımızın bile bu okullara kaydolmasını istiyoruz. Üniversite sınavındaki sıralamayı esas alarak, kazananların bu okuldan faydalanmasını istiyoruz. Böylece açıköğretimi herkese açık hale getirirsek, üniversiteye girmeyen hiç bir öğrencimiz, vatandaşımız kalmayacak" dedi.Yeni kurulan üniversiteler hakkında da bilgi veren Yusuf Ziya Özcan, yeni üniversite kurulurken, fen-edebiyat fakültesi kurulma şartını kaldırdıklarını söyledi.

"Öğretim elemanı ihtiyacını giderdik"

Prof. Dr. Özcan, Yükseköğrenimin ikinci sorununun da öğretim üyesi eleman ihtiyacı olduğunu belirtti. Öğretim üyesi dışındaki öğretim elemanlarının alımında, objektif kriterler getirdiklerine dikkati çeken Özcan, rektör atamasında değişiklikler yaptıklarını bildirdi. Özcan, yeni üniversitelerin öğretim elemanı ihtiyacının karşılanması için de emekli olma yaşını 67'den 72'ye çıkardıklarını ifade etti.

Özcan, doktorasını tamamlayan bin-2 bin öğrenciyi bir yıllığına yurt dışına göndereceklerini ve bunun finansmanını da ÖSYM'den aldıkları yüzde 25'lik finans fazlalılığından karşılayacaklarını kaydetti. Mesleki ve teknik okullardaki en önemli sorunun, bu okullardan mezun olanların sektör tarafından yetersiz bulunması olduğuna işaret eden Özcan, "Bu yetersizliği gidermek için, yurt dışında da uygulandığı gibi, danışma kurulları oluşturacağız. Bu kurullar, okullar ile sanayi sektörü arasındaki bağlantıyı sağlayacak" dedi.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Özcan, yüksek teknik okullarını, teknoloji üniversitelerine dönüştüreceklerini de söyledi. Özcan'ın sunumunun ardından, toplantıya ara verildi.