Adalet Bakanı Bozdağ: Konu kapanmıştır

Adalet Bakanı Bozdağ, komisyona geri çekilen erken evliliklere ilişkin düzenlemeyle ilgili, "Eğer ileride siyasi partiler bu konuda geniş bir konsensüs sağlarlarsa yeniden gündeme gelebilir ama onun dışında bu konu artık kapanmıştır." dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Bakan Bozdağ, kanunun izin vermediği yaşta evlenen ailelerin mağduriyetlerinin giderilmesi için TBMM'de görüşülen kanun tasarısına bir geçici madde eklendiğini, aslında buradaki niyetin çok net, açık olduğunu vurguladı.

Konuyla ilgili büyük tartışmalar yaşandığını, bu tartışmalar çerçevesinde konunun komisyona çekildiğini anımsatan Bozdağ, "Komisyonda da yarın eklenen fıkra, madde metninden çıkarılacak ve tasarı bu fıkra olmadan yasalaşacaktır." ifadelerini kullandı.

AK Parti hükümetleri olarak erken yaşta evliliklere karşı olduklarını, bu konuda ciddi adımlar attıklarını, önemli değişiklikler yaptıklarını vurgulayan Bozdağ, "Belki de Cumhuriyet tarihinde bu alanda en önemli reformları yapan hükümet biziz." dedi. 

Bakan Bozdağ, eski Medeni Kanun'da 14 yaşını bitirenlerin evlenmesine mahkeme kararıyla izin verildiğini belirterek, 2002'de yürürlüğe giren yeni kanunda 16 yaşını doldurmuş, yani 17'den gün almış kişilerin ancak mahkeme kararıyla evlenebildiğini, 18'den gün almış kişilerin velilerinin izniyle, 18'ini doldurmuş kişilerin ise kendi rızalarıyla evlenebildiklerini anlattı.

Ceza mevzuatında da bu yönde önemli düzenlemeler yapıldığını vurgulayan Bozdağ, kadın cinayetlerinde, namus saikiyle işlenen cinayetlerde ve cinsel saldırı, cinsel istismar suçlarında cezaların artırılması yoluna gittiklerini kaydetti. 

Bekir Bozdağ, eski Türk Ceza Kanunu'nda (TCK) cinsel suçlarda beden ve ruh sağlığının bozulması halinde cezanın artırılmasına ilişkin düzenleme bulunduğunu hatırlatarak, "Tecavüze uğramış, bir de doktora gönderiyoruz. Ruh hali bozulmuş mu, bozulmamış mı? Şimdi bunu kaldırdık. Doğrudan ruh ve psikolojik yapısının bozulduğunu yasa koyucu kabul etti ve biz artırımla konucak cezayı asıl cezaya temel cezaya yansıttık ve çocuğu koruyan önemli bir adım attık. Cinsel taciz suçunun alt sınırını 3 aydan 6 aya çıkardık." şeklinde konuştu. 

Bozdağ, eski TCK'da tecavüzcü mağdurla evlendiği zaman davanın da cezanın infazının da ertelendiğini belirterek, "Tecavüzcünün evlenmesini ödüllendiren bir yasa vardı. Bu düzenlemeyi yürürlükten AK Parti hükümetleri kaldırdı ve biz bunları tarihe havale ettik. Bu düzenlemelerle beraber cezaları da artırdık. Eski ceza kanunumuz 14 yaşını tamamlamış çocuğun iradesini varsayıyordu. 16 yaşına girmemiş çocuğun iradesini geçerli bir irade saymadık." değerlendirmesinde bulundu. 

"Bu düzenlemeyi niçin getirdik?"

Erken yaşta evliliklerin önüne geçmek, bu konunun toplumun kanayan yarası olmaması için bu tür düzenlemeler yaptıklarını anlatan Bozdağ, şöyle konuştu:

"Biz toplumumuzun içindeki bu realiteden koparsak o zaman da başka haksızlıklara yol açmış oluruz. Toplumumuzun içerisinde yer alan bir toplumsal soruna ve bu sorundan doğan mağduriyetleri ortadan kaldırmaya dönük bir düzenlemedir. Bu düzenlemeyi niçin getirdik? Anayasa Mahkemesinin verdiği iptal kararı var. Toplumdaki bu gerçekliğe dikkati çekiyor, onarıcı adaletin dikkate alınmasını istiyor. Meclisin kurduğu aile ile ilgili bir komisyonun raporunda bu konuya bir çözüm bulunması öneriliyor. BİMER'e, doğrudan Bakanlığımıza, bütün siyasi partilere ailelerin ulaştırdığı mağduriyetler var."

Siyaset yaptıklarını, bu nedenle toplumdaki sorunlara sağır kalamayacaklarını dile getiren Bozdağ, bu nedenle de bu soruna çözüm aradıklarını belirtti. 

Bozdağ, şunları kaydetti:

"Yaptığımız şey, esasında Anayasa Mahkememizin, Aile Araştırma Komisyonumuzun ve vatandaşlardan gelen talep doğrultusunda bu konuya bir çözüm bulmaktır. Kesinlikle çok net söylüyorum, tecavüzcülere bir imkan vermek, evlenerek suçtan ve cezadan kurtarmak için getirilen bir düzenleme değildir. Bu düzenleme eğer yasalaşmış olsaydı, asla bir tecavüzcünün yararlanması mümkün olmayacaktı ama biz hükümet olarak toplumdan gelen her türlü eleştiri ve önerilere büyük değer veriyoruz. Bu düzenlemenin yapılması toplumun bir kesiminden yapılan bir talep, mağduriyeti çözmek içindi ama toplumumuz bu konuda farklı bir yaklaşım ortaya koyduğu için biz de milletin sesine kulak verdik ve tasarıyı komisyona çektik. 

Komisyonda da tasarı metninden bu fıkra çıkacak ve eski haliyle geçecek. Eğer eski haliyle ileride siyasi partiler bu konuda geniş bir konsensüs sağlar, birlikte bir hareket yolu bulurlarsa yeniden gündeme gelebilir ama onun dışında bu konu artık kapanmıştır. Burada gerçekten iyi niyetle yapılan bir işten çok olumsuz sonuçlar çıktı, bundan da üzüntümü burada ifade etmek isterim çünkü ben adalet bakanı olarak küçük yaştaki evlilikleri savunan birisi değilim. AK Parti hükümetleri, erken yaşta evlilikleri önlemek için Cumhuriyet döneminin en önemli düzenlemelerini yapan bir iktidardır."

Öte yandan Meclis Adalet Komisyonu, yarın saat 10.00'da toplanacak ve cinsel istismar düzenlemesi, Ceza Muhakemesi Kanunu'nda değişiklik öngören tasarıdan çıkarılacak.

Bu konularda ilginizi çekebilir