ADASO'da itirazlar seçimi kilitledi

Adana'da sular durulmuyor. Adana Sanayi Odası'nda en son il seçim kurulundan çıkan 3 grupta iptal kararının kaldırılması kararı, Yüksek Seçim Kurulu'na tam kanunsuzluk sebebiyle yapılan itiraz sonucunda iptal edildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME


 

Belma BAĞRIK
Dilek SEVAL

ADANA - Adana Sanayi Odası'nda (ADASO) 15 Mayıs'ta yapılan organ seçimleri ile ilgili yapılan itiraz üzerine İlçe Seçim Kurulu 3 grupta seçimleri iptal ederek yenilenmesine karar verdi. Yapılan itirazı görüşen İl Seçim Kurulu, İlçe Seçim Kurulu'nun verdiği iptal kararını kaldırdı.

21 mayısta yapılacağı ilan edilen, ancak itirazların karara bağlanamaması nedeniyle yapılamayan Adana Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan ve Üyeleri ile Disiplin Kurulu üyeleri ve TOBB Delegeleri seçiminin dün yapılmasına karar verilmişti ancak Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) yapılan itiraz sonucu bildirilen karar ile seçimler durduruldu. YSK, 8, 9 ve 22'inci gruptaki seçimlerin yeniden yapılması yönünde verdiği kararını Seyhan 3'üncü İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı aracılığı ile bildirdi. Seçimde Zeki Kıvanç ile yarışan Adana Sanayi Odası Başkanı Sadi Sürenkök, dün yapılmasını bekledikleri seçimlerden sonra yeni döneme gruplarına ait 26 meclis üyesi ile başlamayı beklediklerini ancak yine engelle karşılaştıklarını savundu.

Sancılı bir dönem yaşadıklarını vurgulayan Sadi Sürenkök, "Özellikle 14 şubatta yapılacak seçimlerin Bakanlar Kurulu kararıyla ertelenmesinden sonra geçen süreç içerisinde Türkiye'de bulunan 365 odanın yaşamadığı süreci yaşıyoruz. Öncelikle odamıza müfettişler gönderilerek kayıtlar incelendi, bir altyapı hazırlandı. Müfettiş raporları bize gelmeden ilçe seçim kuruluna gönderilmesiyle, ilçe seçim kurulunun yanlış karar almasına bir altyapı oluşturuldu. İlçe seçim kurulunun 362 üyeden 310'unun 10 kişinin altında işçi çalıştırdığı gerekçesiyle seçmen listesinden silinmesine karar verdiği kişiler belli bir hukuk mücadelesi sonucunda tekrar oy kullanma hakkına elde ettiler" dedi.

Sürenkök, 15 mayısta yapılan meslek komitesi seçimlerinin de ADASO üyelerine yakışır kararlılıkta geçtiğini anlatırken, bu seçimin sonucunda 48 meclis üyesinin 26 tanesini mavi grubun aldığını aktarırken, 22 mayıs akşamı gelen bir telefonla olayların tekrar sil baştan olduğunu dile getirdi. Sürenkök süreci şöyle anlattı: "YSK'ya 8,9 ve 22'inci meslek grup seçimlerinin iptali istemiyle başvuru yapıldı. Bu nedenle bizim gruptan olan 8,9 ve 22'inci meslek grubundan meclis üyelerimiz YSK'ya gittiler, biz de oda olarak bilgilendirme yazısı götürdük. ADASO'dan giden arkadaşlarımız saat 16:00'da evraklarını teslim ettiler. 22 mayısta YSK Başkanı'nın Ankara'da olmadığı, bu nedenle toplantının yapılmayacağı bildirilmesine rağmen saat 17'de bize telefonla haber geldi. Toplantının yapıldığı ve sonucun aleyhimizde olduğu söylendi. Biz çok ciddiye almadık. Çünkü bu toplantı yapılmayacaktı. Ancak akşam saat 20.00'de resmi yazışma kuralları hiçe sayılarak Seyhan 3'üncü İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı tarafından bir karar bildirildi. Bize gönderilen karar yazısında ‘..belirtilen gruplara ait seçimlerin iptaline karar verildiği Seçim Memuru Fatma Koçyiğit'in Yüksek Seçim Kurulu Yazı İşleri Müdürü Murat bey ile telefon görüşmesi neticesinde bildirilmiştir' gibi ifadeler yer alıyor. Bu arkadaşların saat 20:00'de  seçim kurulunda ne işi vardı,talimat mı bekliyorlardı, bu da ayrı bir soru işareti."

Seçim değil de atama yapılmak isteniyorsa bu komediye son verilsin

Eğer ADASO'da seçim değil de atama yapılmak isteniyorsa bu komediye son verilmesi gerektiğini vurgulayan Sadi Sürenkök, "Başından beri yapılan iş devletin belli organlarını belli amaçlar için kullanmaktan başka bir şey değil. Burada amaç eğer bizlerin olması istenmiyorsa, birilerini getirmek için hukuk zorlanarak iptal edilip yeniden seçime götürülmeye uğraşılıyorsa odaların yasası değişsin, artık atama yapılsın" diye konuştu. YSK'dan çıkacak karara göre 3 komitede seçimlerin yenilenmesi halinde yine bu 3 komiteyi almaya kararlı olduklarına dikkat çeken Sürenkök, "Seçim yeniden yapılsa bile sonucun eğişmeyeceğini düşünüyoruz. Ama odamızda yaşanan bu gerginliğin hem Adana hem de Türkiye ekonomisine olumsuz etkileri olacak Aynı işi yapan sanayicilerimiz gruplaştırılarak karşı karşıya getirilmiş oldu. Bu olayı düzeltebilmek için belli bir zaman harcamamız gerekecek. Adaletin yerini bulacağına inanıyoruz. Bu adaletsizliğe son verilecektir. Hukukun belli kurumların böyle şeylere alet edilmesine son verilecektir" dedi.