Adese yüzde 100 büyüme peşinde

İttifak Holding'in perakende sektöründeki ulusal markası Adese, önümüzdeki 10 yılda 600 milyon TL olan cirosunu ikiye katlamayı, 131 olan mağaza sayısını ise 200'e çıkarmayı hedefliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Özlem ERMİŞ BEYHAN

İSTANBUL - Ulusal zincirler arasına giren tek yerel market olan Adese, önümüzdeki 10 yılda yüzde 100 büyüme ile cirosunu 1.2 milyar TL'ye çıkarmayı hedefliyor. 90'ı Konya'da olmak üzere Ankara, İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Mersin, Aksaray ve Karaman'da toplam 131 mağazası olan Adese bu sayıyı da 10 yıl içinde 200'e çıkartacak.

Şirketin hedefleri ile ilgili bilgi veren Adese Genel Müdürü Mustafa Özeskiciler, perakendede yerel marketler bazında konsolidasyon yaşanacağını belirterek, "Rekabet eden 100 firma varsa bu örneğin 80'e düşecek. Birçok şirket satış masasında. Bizim de görüştüğümüz firmalar var. Satın alma yapabiliriz" dedi.

İttifak Holding'in perakende sektöründeki ulusal markası Adese, Fortune 500 listesine göre Türkiye'nin en büyük 122'nci şirketi. "Anadolu 250" araştırmasına göre ise Anadolu'nun en büyük 23'üncü kuruluşu olan Adese'nin net satış alanı 96 bin metrekareyi geçiyor. Adese'nin son 5 yılda yüzde 100 büyüdüğüne işaret eden Özeskiciler, bu büyümenin önümüzdeki dönemde de aynı hızda süreceğinin altını çizdi.

2009 yılında 2.8 milyon TL brüt kar eden Adese, İstanbul'da Prestij marketleri 2002 yılında satın almış ve bu hamleyle yüzde 16'lık büyümeye imza atmıştı. "Biz hep krizlerde büyüdük, krizleri fırsata çevirmeyi bildik" diyen Özeskiciler, önümüzdeki dönemde 200 milyar dolarlık perakende sektörünün hızla büyüyeceğini ve yüzde 40'lar seviyesinde olan kayıtlı perakende oranının Avrupa'daki yüzde 80'ler seviyesine yaklaşacağını söyledi.

Müşteriyi tanımayan ayakta kalamayacak

Bu potansiyeli kullanmak için her bir müşteriye özel hizmet verebilmek gerektiğini, bu yolda özel bir çalışma yürüttüklerini açıklayan Adese Genel Müdürü, önümüzdeki dönemde müşterisini tanımayan firmaların başarılı olabilmesinin mümkün olmadığını anlattı.

Özeskiciler, "Artık sahip olduğumuz metrekareye en uygun ürünleri koymak durumundayız. Bunun için müşterilerimizin ne zaman neyi satın aldığını bire bir takip ediyoruz. Adese Kart bugün 1 milyon 200 bin kullanıcıya ulaştı. Bu kart üzerinden yapılan tüm harcamaları analiz ediyoruz. Bilgiyi doğru kullanan şirketler önümüzdeki dönem belirli bir noktaya gelecek" şeklinde konuştu.

Türkiye'de 4 tip 'alışverişçi' var

Adese Genel Müdürü Mustafa Özeskiciler, Türkiye'de alışveriş yapanların 4 ana kategoride değerlendirildiğini söyledi: Deneyimciler, kaliteciler, basitlikçiler ve ucuzcular... Deneyimciler ve kaliteciler, alışveriş yapanların yüzde 70'ini oluşturuyor. Adese için ise bu oran yüzde 75'i buluyormuş. İşte alışverişçi kategorileri ve özellikleri...

DENEYİMCİLER

* Alışverişi terapi olarak görürler.

* Markette çok uzun süre kalabilirler.

*  Her gittiklerinde yeni bir ürün görmek isterler.

* "Parayla ilgili sorunum yok, bana değişik ürünleri sunun" derler.

KALİTECİLER

* "Çeşitle, promosyonla işim olmaz, benim tercih ettiğim ürünler ve markalar var. Onları alır giderim" derler.

* Kampanyalara duyarlı değildirler.

*  Yeni ürün denemek istemezler.

*  Farklı bir markayı çok güvendikleri bir isim tavsiye ederse alırlar.

BASİTLİKÇİLER

* Alışverişe çok vakitleri yoktur, hemen alıp çıkmak isterler.

* "Raflar üzerime üzerime geliyor" derler, markette gezmez, yeni ürünleri incelemezler,

* Kasada beklemeye tahammül edemezler.

UCUZCULAR

* Bütçeleri bellidir, o bütçeyi aşmazlar.

* Nerede kampanya varsa takip ederler, uzak bir market olsa da, yürümeleri de gerekse giderler.

* "Yeter ki ucuz olsun" derler, her zaman daha ucuzunu buldukları yere giderler.

Bu konularda ilginizi çekebilir