Adet periyodu uzuyorsa dikkat!
İSTANBUL - Normalde 28 ila 30 günde bir olan adet periyodu, polikistik over sendromu, çikolata kisti denen endometriozis ve menopoz öncesi gibi bazı hallerde daha da uzayabiliyor. Eurofertil Tüp Bebek Merkezi Medikal Direktörü ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Hakan Özörnek, kadınlarda adet periyodunun uzamasının yumurtalık rezervinin azalması anlamına da gelebileceğinin altını çiziyor.
Her kadın belirli bir yumurtalık rezerviyle dünyaya geliyor. Kadının ömrü boyunca mevcut yumurtaları harcanarak azalıyor. Uzman Dr. Hakan Özörnek, "erken yaşta adet periyodunun uzaması, yani 32 günden uzun bir süreye çıkması, yumurtalık rezervinin azalmaya başladığının göstergesi olabilir" diyor.
Dr. Özörnek, over adı verilen yumurtalık ile ilgili şu bilgileri veriyor; "35 yaşından sonra kadındaki yumurta rezervi hızla azalmaya başlar. İlk harcanan yumurtalar da iyi kalitedeki yumurtalar olur. Bu nedenle 35 yaşından sonra kadınların doğurganlık oranı azalır ve düşük riski artar. Nadir adet görmek her ne kadar bir belirti olsa da yumurta rezervinin azaldığını kesin olarak söyleyebilmek için bazı testler yapılması gerekir. Bu testler içinde günümüzde en kesin sonuç vereni AMH hormonunun seviyesinin kontrol edildiği testtir."
Dr. Özörnek, ailesinde erken menopoz olan kadınlarda yumurtalık kapasitesinin daha erken tükendiğinin altını çiziyor. Erken menopoz riski olan kadınların, muhakkak AMH hormonu testi yaptırmasını öneren Dr. Özörnek, yumurta rezervi tükenmiş kadınların tüp bebek şansının da kalmadığını belirtiyor.
Sigara kullanımı da yumurta rezervini azaltıyor
Araştırmalar, günde 10’dan fazla sigara içen kadınların yumurta rezervlerinin daha hızla azaldığını ortaya koyuyor. Dr. Hakan Özörnek, rezerv seviyesi düşük kadınların sigaradan uzak durmasını da öneriyor.
Rezerv seviyesi düşük olan kadınlar çocuk sahibi olmak için ne yapmalı?
Uzman Dr. Hakan Özörnek, yumurta rezervi düşük olan ancak çocuk isteği duyan kadınların vakit kaybetmeden tüp bebek yöntemine başvurmaları gerektiğini vurguluyor. Zira kaybedilen zaman ileride anne olamama tehlikesini de beraberinde getiriyor.