Af seçenek değilse, yargıyı temizlemek tek çare
TBB Başkanı Metin Feyzioğlu, Ergenekon sanığı Genelkurmay eski Başkanı İlker Başbuğ ile cezaevinde görüşmesi sonrası, affın gündemde olmadığını belirterek, "Af seçenek değilse, yargıyı temizlemek tek çare" dedi
İSTANBUL - Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, Genelkurmay eski Başkanı İlker Başbuğ ile cezaevinde yaptığı görüşmesi sonrası yeniden yargılama konusuna ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Feyzioğlu, Silivri Cezaevi'nde tutuklu bulunan İlker Başbuğ, Bilgin Balanlı, Doğu Perinçek ve Tuncay Özkan'ın 'Bizi celladımızın insafına mı terk etmek istiyorlar' dediğini aktardı. Feyzioğlu cezaevinde kendisine ''Tahliyeler ne zaman olacak?'' diye sorduklarını, kendisinin de ''20 seneden, 30 seneden önce'' yanıtını verdiğini söyledi.
Bir süredir artık devlet krizi almış bu krizden çıkış için TBB olarak ciddi bir formül arayışı içinde olduklarını ifade eden Feyzioğlu, hukuk devletini yeniden tesis için devletin yerinden çıkmış çivilerini yeniden çakmak için çalıştıklarını söyledi.
"Sayın cumhurbaşkanına bir öneri sunduk" diyen Feyzioğlu şöyle devam etti:
"Türk silahlı kuvvetlerine kumpas açıklamalarıyla gündeme düşmüş konu gündemdeydi. Yolsuzluk soruşturmasının en sıkı şekilde götürülmesi lazım. Biz TBB olarak adli kolluk yönetmeliği değişikliğinin iptali için dava açmış ve yürütmeyi durdurma kararıyla önemli bir aşama kaydetmiştik. Fakat bu konuyu şu anda mücadelesini verdiğimiz diğer konuyla karıştırmamak gerektiğini düşünüyoruz. Yolsuzluk soruşturmasını takip etmek ayrı bir konudur.
En yetkili ağızlar yargının içinde bir paralele yapılanma var demişse ve TSK’ya kumpas kuruldu diye en yetkili ağızlarda cümleler sarf edilmişse bizim bunu durmazdan görmezden gelmemiz mümkün değildir"
Şuan af konusunun söz konusu olmadığını ifade eden Feyzioğlu, "Af seçenek değilse, yargıyı temizlemek tek çare" dedi.
TBB Başkanı Feyzioğlu, bir yasama çözümü ve yargının kendi onurunu temizleyeceği bir formül öne sürdüklerini ifade ederek, formülü şöyle özetledi:
"İlk olarak geçici 2. maddenin kaldırılması suretiyle, özel görevli mahkemeler tamamen kapatılacaktır. Sonrasında özel görevli mahkemelerce verilmiş ve Yargıtay'da görülmekte olan, henüz kesinleşmemiş davaların bir kanun hükmüyle bozulmasıyla yeniden yargılanma sağlanacaktır. Üçüncü olarak da yine Temmuz 2012'den sonra verilmiş ve kesinleşmiş olan davalarda da bu hükümleri TBMM tarafından antidemokratik olduğu sabit görülmüş mahkemeler verdiği için, yeniden yargılamanın yolu açılmaktadır"
Dünyayı, gerçeği gösteren gözlüklerle görmekten başka çareleri bulunmadığını vurgulayan Feyzioğlu, "Özel görevli mahkemeleri kapatmadığımız, Türkiye'deki çift başlı yargıyı sonlandırmadığımız, Yargıtay ve mahkemelere 'Bu davalara yeniden bakacaksın' şeklinde mutlak bir kanun hükmüyle yasama emri getirmediğimiz, yasa tarafından bunların yeniden görülmesini zorunlu kılmadığımız takdirde çözüm olmayacaktır. Mahkumiyet kararlarının üzerine birer çivi daha çakılmış olacaktır" diye konuştu.
"CMK'daki katalog suçlar maddesi kaldırılsın"
Feyzioğlu, uygulamada adeta 'zorunlu bir tutuklama' olarak anlaşılan CMK'daki 'katalog suçların' da kaldırılmasını önerdiklerini, TBB'nin en önemli önerilerden birisinin de "Gerekçesiz tutuklama ve mahkumiyetler nedeniyle AİHM veya Anayasa Mahkemesi'nce verilen tazminat kararlarının, keyfiliği yapan hakimlerden tahsil edilmesi" olduğunu bildirdi.
Cezaevinde görüştüğü kişilerin, önerdiği formülün işleyeceği düşüncesinde olduklarını dile getiren Feyzioğlu, "Bize, 'rüşvet ve yolsuzluk soruşturması sonuna kadar devam etsin ama sakın birileri bizi yolsuzluk soruşturması yapılıyor diye burada unutmaya veya takasa kalkmasın' mesajını tekrar tekrar verdiler" ifadelerini kullandı.
Feyzioğlu, süreçle ilgili TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve TBMM'de grubu bulunan siyasi partilerin liderleriyle de görüşeceğini sözlerine ekledi.