Afetlere karşı kollektif çalışılacak

G-20 Ülkeleri Parlamento Başkanları Toplantısı'na katılan TBMM Başkanı Şahin toplantıda çıkarılan sonuç bildirgesini açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SEUL - TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, G-20 Ülkeleri Parlamento Başkanları Toplantısı'nın artık kurumsal bir yapıya dönüştüğünü ve etkinliğinin artacağını düşündüğünü söyledi.Şahin, toplantının sonuç bildirgesinde ise son dönemde yaşanan afetlere dikkat çekildiğini bildirdi.

G-20 Ülkeleri Parlamento Başkanları 2. Toplantısı sona erdi.

Şahin, "Ortak bir barış, refah için bir araya geldik. İnsanlığın daha huzurlu bir dünyada yaşamasına katkıda bulunmak için bir araya geldik ve çok iyi intibalarla bu güzel ülkeden ayrılacağız. Bu heyecanı, güzellikleri kendi ülkelerimize taşıyacağımız için mutluyuz" diye konuştu.

Dünyada olup bitenlere artık G-20 ülkelerinin parlamentolarının da müdahil olmaya ve gelişmelere duyarsız kalmamaya karar verdiğini belirten Şahin, "Bunu son derece önemsiyorum" dedi.

Parlamentoların her ne kadar yasama organı olsa artık parlamenter diplomasinin geliştiği günümüzde bu tür çalışmalara büyük ihtiyaç olduğunu ifade eden Şahin, "G-20 Ülkeleri Parlamento Başkanları Toplantısı artık kurumsal bir yapıya dönüşüyor. Etkinliğinin giderek artacağını düşünüyorum" dedi.

Afetlere karşı kolektif sistemler kurulmalı

Toplumsal ve ekonomik kalkınmayı, küresel güvenliği ve toplum refahını tehdit eden bu tehlikelere etkili bir şekilde karşı durabilmek için G-20 ülkelerinin daha güçlü bir işbirliği tesis etmelerinin zorunlu olduğu vurgulanan bildirgede, şunları kaydedildi:

"Şu anda çok sıklıkla artan doğal afetlere tanık olmaktayız ve iklim değişikliğinin sonuçlarıyla birlikte bu durum dünya güvenliği için giderek daha büyük bir tehlike arz etmeye başlamıştır. Afet önleme ve yardım çabalarına yönelik kolektif bir sistemin kurulmasına ihtiyaç vardır.

Japonya'daki tsunami ve nükleer felaket

Kısa bir süre önce Japonya'da, daha önce eşi benzeri görülmemiş olan depreme bağlı tsunami sonrası meydana gelen nükleer santral kazası, uluslararası topluluk için mevcut nükleer güvenlik standartlarını tekrar gözden geçirme yönünde bir çağrı niteliğindedir. G-20 Ülkelerinin parlamentoları, mümkün olan en yüksek standartlara ulaşmak ve nükleer güvenlik hususunda iş birliğini, bilgi paylaşımını, kapasite artırımını ve acil durum sistemlerini güçlendirmek maksadıyla nükleer güvenliğe yönelik düzenlemeler konusuna odaklanmalıdır.

İklim değişikliğinin sebep olduğu tehlikeleri tespit etmenin bütün ülkelerin önceliği olduğunun farkındayız ve bu bağlamda uluslararası topluluğu 2010 yılında BM İklim Değişikliği Zirvesi'nde kabul edilen ilkeleri pekiştirecek biçimde, halen devam etmekte olan Birleşmiş Milletler iklim değişikliği müzakerelerine katılım ve en kısa zamanda sonuçlandırma konusunda uyarıyoruz."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir