Afganistan'ı yeniden inşa edeceğiz

Davutoğlu, Afganistan için İstanbul Konferansı kapsamında bölgesel güvenlik ve iş birliğine dair teklifler öngören İstanbul sürecini ilan ettiklerini belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Afganistan için bölgesel güvenlik ve iş birliğine dair, son derece kapsamlı bir güven artırıcı önlemler paketini içeren somut mekanizmalar, teklifler öngören bir "İstanbul sürecini" ilan ettiklerini bildirdi.

Davutoğlu, "Afganistan İçin İstanbul Konferansı" kapsamında Afganistan Dışişleri Bakanı Zalmay Resul ile birlikte düzenlenen ortak basın toplantısında şunları kaydetti:

"Son derece kapsamlı bir güven artırıcı önlemler paketini içeren somut mekanizmalar, teklifler öngören bir İstanbul sürecini bugün buradan ilan ediyoruz. Bu anlamda, güvenli ve istikrarlı Afganistan için bölgesel güvenlik ve iş birliğine dair İstanbul süreci... Biz bunu tek başına bir toplantı olarak görmüyoruz. Bu masa etrafında oturan 11 bakan, 9 değişik düzeylerde heyet başkanı ve 10'a yakın uluslararası örgüt, bu metin etrafında buluşarak aslında hep birlikte ciddi bir taahhüde girmiş bulundular. Bu taahhüt, Afganistan'da kalıcı barış ve istikrar sağlanana kadar bölgesel aktörler, komşular ve uluslararası aktörler birlikte çalışarak, Afganistan'ı yeniden inşa edeceğiz taahhüdüdür. Çok kapsamlı, eğitimden ekonomiye, güvenlikten terörizme karşı mücadeleye ve diğer sosyal alanlara kadar çok kapsamlı bir güven artırıcı önlemler paketini ilan ettik."

Ahmet Davutoğlu, bugün ilan edilen süreçle birlikte Haziran 2012'de, Kabil'de, bu ülkelerin bir araya geleceğini ifade ederek, İstanbul sürecinin orada devam edeceğini, bunun öncesinde de ülkelerin temsilcilerinin buluşacağını dile getirdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir