”Afrika'daki fırsatları değerlendirmeyi amaçlıyoruz”

Satıcı, kıtanın liman, tüketim ürünleri ihtiyacının karşılanmasında Türk firmalarının önemli rol oynayabileceğini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı, Afrika kıtasındaki sorunları ve fırsatları yakından görüp, sorunların çözümüne katkıda bulunmak ve fırsatları Türkiye adına değerlendirmek amacıyla çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

TİM'de Afrika Çalışmaları Koordinatörü olarak çalışan Yalın Alpay tarafından hazırlanan "Türkiye'nin Zenginleşmesi Projesi: Afrika" kitabı, Dış Ticaret Kompleksinde düzenlenen toplantıyla tanıtıldı.

Toplantıda konuşan Satıcı, Afrika kıtasındaki sorunları ve fırsatları yakından görüp, sorunların çözümüne katkıda bulunmak ve fırsatları Türkiye adına değerlendirmek amacıyla çalışmalar yürüttüklerini belirterek, bu kapsamda hazırlanan kitabı, aralarında bir Afrika Enstitüsü kurulmasının da yer alacağı çeşitli etkinliklerin izleyeceğini aktardı. Satıcı, zenginleşmede içerideki potansiyelin yanı sıra dışarıdaki potansiyellerin de harekete geçirilmesi gerektiğini vurgulayarak, Afrika'nın aynı zamanda bir hammadde alanı olduğuna dikkat çekti. 

Satıcı, kıtanın liman, tüketim ürünleri ihtiyacının karşılanmasında da Türk firmalarının önemli rol oynayabileceğine dikkat çekerek, Afrika'nın Türkiye'nin üretim üssü olması konusunda, Türkiye'deki üretim tesislerini bugünden yarına Afrika'ya taşımak gibi bir önerileri olmadığını, orta ve uzun vadeli projeksiyonlar çerçevesinde bir değerlendirme yapmak gerektiğini ifade etti. AB ülkeleri, Çin ve ABD'nin de kıta üzerine ciddi çalışmaları bulunduğunu vurgulayan Satıcı, Türkiye'nin, Afrika'ya yönelik orta ve uzun vadeli öngörüleri gerçekleştirmeye yönelik ciddi likidite kaynağı olmasa da, bunun için önemli bir insan kaynağı ve girişimcileri bulunduğunu belirtti. Afrika'nın üretim üssü olarak görülmesine ilişkin bir soru üzerine Satıcı, "Neyi, nerede üreteceğimizi doğru tespit etmediğimiz sürece gemiyi limana yanaştırmamız mümkün değil. Hiç kimse bu konuda dünyadaki gelişmelere kapalı olmamalı. Bu hastayken, 'Ben ilaç almam' demek gibi bir şey olur" görüşünü aktardı. Satıcı, "Mısır'da üretim yapılmasına yönelik çalışmalar sonucunda bazı dedikodular çıktı. Mısır'ın arkasından Afrika gibi bir çıkış yapmanız yine benzer dedikoduları getirebilir" yorumuna ilişkin değerlendirmesinde, "Mısır vakası, başlı başına bir faciadır. Türkiye'nin belki de çok uzun yıllardır yapamadığı ama yapması gereken önemli bir şey yapılmıştır. Ama orada kişisel bir takım beklentilerin karşılanmamış olması, buraya kasıtlı olarak çamur atılmasına vesile olmuştur" iddiasında bulundu. 

"Üretim için ucuz alanlara gitmeliyiz"

Kitabın yazarı Yalın Alpay ise, 2 yıldır Afrika Çalışmaları Koordinatörlüğünü yürüttüğünü belirterek, bir ülkenin zenginleşmesi için üretmesi gerektiğini, ancak girdi maliyetlerinin yüksekliği nedeniyle Türkiye'de dünya kalitesinde üretilen ürünlerin, dünya fiyatlarından satılamadığını söyledi. Alpay, TİM'in açıkladığı ilk bin ihracatçının ortalama karının yüzde 6 olduğunu, reel faiz gelirlerinin ise yüzde 20 seviyelerinde bulunduğunu ifade ederek, "Bu durum da üretimin önünü kesiyor. Üretim için ucuz alanlara gitmeliyiz" dedi. 

Kıtaya ihracat 5 milyar 976 milyon dolar

Verilen bilgiye göre, 2007 yılında Türkiye'nin Afrika kıtasına ihracatı 5 milyar 976 milyon dolar, işalatı ise 6 milyar 784 milyon dolar olarak gerçekleşti. 2023 yılı projeksiyonlarına göre, o tarihte Türkiye'nin Afrika'ya ihracatının 87 milyar 461 milyon dolar, işalatının ise 63 milyar 123 milyon dolar olarak gerçekleşmesi ve dış ticarette şu anda büyük ağırlığı bulunmayan Alt Sahra bölgesi ile daha gelişkin bir ticaret yakalanması hedefleniyor. Şu anda Türkiye'nin en çok ihracat yaptığı Afrika ülkeleri sıralamasında ilk sırayı Cezayir alırken, onu Mısır, Fas, Güney Afrika Cumhuriyeti, Libya ve Tunus izliyor.