Ağaçların meyvesi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Turgay Yilmaz

turgayyilmaz@yahoo.com

Padişahın sarayda canı sıkılmış, yanına sadece yaverini alarak, atına atlamış, kırlara doğru yollanmış. Epeyce gezmişler, mola verecekleri zaman, bir yaşlı bir köylü görmüşler, attan inip, selam sabah etmişler. Kısa bir sohbetten sonra padişah sormus, "Büyük bir ihtimalle diktiğin ağaçların meyvesini yiyemeyeceksin ne diye uğraşıyorsun?"

Yaşlı köylü; "Oğul" demiş. "Bizden evvelkilerin ağaçların meyvelerini biz yedik, bizim diktiklerimizin meyvesini bizden sonrakiler yesinler diye uğraşıyorum."

Bu cevap padişahın çok hoşuna gitmiş ve çıkarıp bir kese altın vermiş. Yaşlı köylü, padişahı tanımış, bu sefer;

"Allah'a hamd ederim ki başkalarının diktiği fidanlar seneler sonra meyve verirken benim diktiklerim daha dikerken meyveye durdular" diyerek cömert padişaha teşekkür etmiş.

Bu cevap da padişahın hoşuna gitmiş ve çıkarıp yaşlı köylüye iki kese altın daha vermiş. Yaşlı köylü altınları gördükçe iyice coşmuş; "Allahıma şükürler olsun ki başkalarının diktiği fidanlar senede bir kez meyve verdiği halde benim diktiklerimi iki defa meyve verdiler."

Padişah ihtiyarın bu cevabına da hayran kalmış ve çıkardığı üç kese altını verdikten sonra yanındaki yaverine dönüp; "Burada daha fazla durmayalım, yaşlı köylü birazdan meyveleri toplayacak, bizde de verecek kese kalmayacak" demiş ve uzaklaşmışlar.

Pekin 2008 Olimpiyatları tüm muhteşemliği ile devam ediyor. Amerikalı yüzücü, Michael Phelps büyük ihtimalle bu olimpiyatların yıldızı olacak ve Pekin 2008, onun adıyla anılacaktır. Peki Türkiye'den kim Pekin 2008 ile hatırlanacak? Büyük ihtimalle hiç kimse. Türkiye'de spor denilince sadece akla futbol geldiği için başarısızlık hiç önemsenmeyecek, üzerinde düşünülmeyecek, analizi yapılmayacak, sporla alakalı bürokratlar koltuklarına daha fazla yapışacak ve bir sonra ki olimpiyatlara kadar hiç konusu edilmeyecektir.

Olimpiyatlar içinde yer alan takım ve bireysel sporlar çok önceleri dikilen ağaçların meyvesini yeme zamanıdır. Çalışma, eğitim, yatırım, disiplin bu ağacın suları ve gübreleridir. Son dakikada çıkarılan ödül kanunları ve yönetmelikleriyle maalesef başarı gelmiyor ve gelmeyecektir. Türkiye'de sporu yönetenlerin, takip eden gazetecilerin, televizyoncuların Pekin 2008 Olimpiyatları'ndan Çin'i görme dışında çıkaracakları dersler var mıdır?