Ağaoğlu rest çekti Uludağ için yıkım değil, ıslah kararı alındı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BURSA'dan / Ömer Faruk ÇİFTÇİ

Hani geçtiğimiz ay yazdığımız bir yazıda demiştik ya Uludağ, Başbakan'ın talimatı ile Davos olacak diye. İşte Davos'a dönüşümün adımları atılmaya başlandı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yakından ilgilendiği Uludağ'da yaşanan keşmekeşliğin ve dağınıklığın giderilmesi için kamu misafirhaneleri öncelikli olmak üzere planlamalara aykırı yapılan eklenti ve yeni yapıların tamamının yıkılacağı duyurulmuştu ki Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu'nun açıklaması biranda gündemi değiştirdi. Ağaoğlu, sadece geçtiğimiz yıl 10 milyon TL'nin üzerinde yatırımda bulunduğu birinci bölgedeki otelini kapattığını ve yasal düzenlemeler tamamlanmadan açmayacağını duyurdu. Bu çıkışı birinci bölgede bulunan diğer işletmecilerin de desteklemesi uygulamaya konulması hedeflenen planların yeniden gözden geçirilmesine neden oldu. Bursa Valiliği'nde basına kapalı gerçekleştirilen toplantıda bir araya gelen taraflar Çevre ve Orman Bakanlığı'nın Uludağ'ın 1'inci yerleşim bölgesinde faaliyet gösteren otellerdeki ruhsatsız bölümlerin yıkılmasını öngören dönüşüm planı tartışmasına "Islah Projesi" ile çözüm getirilmesi sonucuna vardılar. Buna göre kamuya ait 16 binanın büyük bölümü ile özel sektöre ait tesislerin kaçak bölümleri proje çerçevesinde yıkılırken, süreç içerisinde işletmecilerin de görüşleri değerlendirilecek.

Uludağ için "Bu haliyle ızdırap veriyor" ifadelerini kullanan ve sorunun çözümü için büyük çaba sarf eden Bursa Valisi Şahabettin Harput, "Bu projede öne çıkan oteli yıkma amacı değil, ıslah etmektir. Projede her şeye rağmen kullanımı esas alan bir amaç bulunmaktadır. Uludağ'ın sorunlarını hepimiz biliyoruz. Uludağ kurtulacaksa bunu hep birlikte yapmalıyız. Burada kimsenin mağdur olmasını istemiyoruz. Herkesin "doğru oldu" diyeceği bir şeyler yapmayı hedefliyoruz. Uludağ'a yakışan, Türkiye'ye yakışan bir proje artık hayata geçmeli" dedi.

Tartışmalı projeye tepki göstererek geçen hafta otelini kapatma kararı alan işletmeci Ali Ağaoğlu ise "Uludağ'daki sorunu çözmek için ortak bir irade oluştu. En kötü plan bile plansızlıktan iyidir. Uludağ plansız ve sahipsiz yönetiliyordu. Kent ve yerel yöneticilerin uzlaşmacı tavrını gördük ve umutluyuz. Ancak ben Uludağ'daki Ağaoğlu otelimi bir süre önce kapattım ve yeni yapılacak plan yasal olarak uygulamaya girene kadar da açmayacağım" diye konuştu.

Bu gelişmelere ilave olarak Uludağ'daki yetki karmaşasının çözümü de Bursa Valiliği'nde imzalanan protokolle sağlanmış oldu. Protokole göre Uludağ Milli Parkı Birinci ve İkinci Gelişim Bölgeleri ile kamp ve günübirlik kullanım alanlarındaki mevcut içme, kullanma suyu ve atık su arıtma ve kanalizasyon tesisleri ve terfi istasyonunu kurma ve işletmeyle ilgili hizmetler; Çevre ve Orman ile Kültür ve Turizm Bakanlığı adına Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü'ne devredildi. Uludağ'ın gelişiminin önündeki en büyük engel olan yetki karmaşasının da sona ermesinin ardından şimdi ıslah projesinin biran önce hayata geçirilmesi bekleniyor. Yıkım ile yola çıkılan ancak Ağaoğlu'nun çıkışı ile ıslah çalışmasına dönen Uludağ'da istenen düzenleme sağlanabilecek mi bekleyip göreceğiz.

Dipnot:

Bacasız sanayiden daha fazla pay almanın hesaplarını yapan Bursalı girişimciler arasında en hızlısı Sönmez Holding oldu. Celal Sönmez'in başında bulunduğu holding, Baia zincirine ağustos ayı başında bir halka daha ekleyerek Bursa Baia'yı hizmete açtı. Kriz ortamında biri Antalya'da olmak üzere 2 otel yatırımını tamamlayan Sönmez Holding'i kutluyorum.