Ağar: Vicdanen rahatım
Mehmet Ağar, "Susurluk Davası" kapsamında yargılandığı davada 5 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
ANKARA - Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, Mehmet Ağar'ı, "Susurluk Davası" kapsamında Emniyet Genel Müdürü olduğu dönemle ilgili "cürüm işlemek için silahlı teşekkül oluşturduğu" iddiasıyla yargıladığı davada 5 yıl hapis cezasına çarptırdı.Mehmet Ağar, "Ben kendimden eminim ve vicdanen rahatım" dedi.
Davanın Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesindeki 12. duruşmasında karar çıktı.
Mahkeme, Ağar'ı, lehine olan 765 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 313. maddesi uyarınca, "cürüm işlemek için silahlı teşekkül oluşturmak" suçundan 5 yıl hapis cezasına mahkum etti.
Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya vareste (bağışık) tutulan sanık Mehmet Ağar'ın avukatları Abdulkadir Toluç ile Abdullah Egeli katıldı.
Bir grup Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) üyesi avukat, 1994'te kaçırılarak öldürülen avukat Faik Candan'ın ailesi adına katılma talebinde bulundu.
Avukat Selçuk Kozağaçlı, "Susurluk" davası hükümlüsü Ayhan Çarkın'ın soruşturma savcısına ve sorgu hakimliğine verdiği ifadede, "Mehmet Ağar'ın ve İbrahim Şahin'in adından açıkça söz ettiğini, işlenen cinayetleri anlattığını" kaydetti ve Çarkın'ın basına yansıyan açıklamalarından bir bölümü okudu. Kozağaçlı, Ağar'ın yargılandığı konunun, "Danıştay davası, Şemdinli davası, Susurluk olayı gibi devamı olduğuna inandıklarını" kaydederek, katılma taleplerinin kabulünü istedi.
Cumhuriyet Savcısı Kubilay Taştan, Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliğinin yürüttüğü soruşturma kapsamında tutuklu bulunan Ayhan Çarkın'ın yargılama konusu iddianamede belirtilen olayla ilgili olarak beyanının alınması için mahkemede hazır edilmesini ve CMK'nın 250. maddesi ile yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliğine, Çarkın'ın Mehmet Ağar hakkında ifade verip vermediği ve soruşturma yapılıp yapılmadığı yönünde gönderilen müzekkerenin cevabının beklenilmesine karar verilmesini istedi. Ağar'ın avukatları, katılma talebinin reddini istedi.
Mahkeme heyeti, ara kararında, sanığın yargılandığı suç açısından katılma talebinde bulunanların doğrudan zarar gördükleri hususu sabit olmadığından, katılma talebinin reddine karar vererek, duruşmaya devam etti.
Mahkeme, Mehmet Ağar'ı, lehine olan 765 sayılı TCK'nın 313/2-3. maddelerinde yer verilen "cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak" suçundan 4 yıl hapis cezasına mahkum etti, cezayı, silahlı teşekkülün yöneticisi olduğu gerekçesiyle TCK'nın 313/4. maddesine göre, yarı oranında artırarak, 6 yıl hapis cezasına hükmetti.
Mehmet Ağar'ın, duruşmada gözlemlenen hal ve tavırları ile sabıkasız oluşunu dikkate alarak, bu cezayı altıda bir oranında indiren mahkeme, sonuç olarak Ağar'ı 5 yıl hapis cezasına çarptırdı.
Mahkeme, aynı kanunun 31. maddesi uyarınca Ağar'ın, "müebbeden kamu hizmetlerinden yasaklanmasına" karar verdi.
Ağar: Vicdanen rahatım
"Susurluk Davası" kapsamında Emniyet Genel Müdürü olduğu dönemle ilgili "cürüm işlemek için silahlı teşekkül oluşturduğu" iddiasıyla yargılandığı davada 5 yıl hapis cezasına çarptırılan Mehmet Ağar, "Ben kendimden eminim ve vicdanen rahatım" dedi.
Ağar, avukatları Abdulkadir Toluç ve Abdullah Egeli aracılığıyla yaptığı yazılı açıklamada, "Mahkeme kararlarında hüküm cümlesi şu sözle başlar, 'Türk Milleti adına'. Bizim için o sözle başlayan cümlenin nasıl devam ettiği veya edeceği önemli değildir. Bizim aşık olduğumuz, bir ömrü adadığımız o kelimedir. Benden kimse buğz etmemi beklemesin" görüşünü dile getirdi.
"Ben kendimden eminim ve vicdanen rahatım" diyen Ağar, yargı sürecinin devam ettiğini kaydetti.
Mehmet Ağar, "Deliller ve dosya müktesebatı ile paralellik arz etmeyen bu kararın Yargıtayda düzeleceğine emin olduğumu belirtir, herkesin devam eden yargı sürecine saygı göstermesini rica ederim" dedi.