AGSD: Sıcak para, ihracatı olumsuz etkiliyor

AGSD Başkanı Karakuş "Sıcak parayı vergiyle soğutamazsak ihracatımız kar gibi eriyecek" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Ankara Giyim Sanayicileri Derneği (AGSD) Başkanı Canip Karakuş, son aylarda yeniden hızla artmaya başlayan sıcak para girişlerinin, Türk parasını değerlendirdiğini ve ihracatı olumsuz etkilediğini belirterek, "Sıcak parayı vergiyle soğutamazsak ihracatımız kar gibi eriyecek" dedi.

Karakuş, yaptığı yazılı açıklamada, dünyadaki tüm ülkelerin ihracatlarını döviz kuruyla desteklediklerini belirtirken, sadece Türkiye'nin parasının aşırı bir şekilde değerlenmesine seyirci kaldığını ileri sürdü.

Merkez Bankası'nın en son hazırladığı reel kur endeksinde, Türk parasının 2003 yılına göre yüzde 27,6 oranında değerli gözüktüğünü vurgulayan Karakuş, şunları kaydetti:

"Bu bile bugünlerde 1,52-1,53 TL civarında olan doların, en az 1,95 lira, euro'nun da en az 2,5 lira civarında olması gerektiğini gösteriyor. TL'nin bu kadar değerli olmasının nedeninin sıcak para girişleri olduğunu herkes biliyor. Birçok ülke son yıllarda sıcak paradan vergi almaya başladı. Türkiye'de ise cari işlemler açığının finansmanında sorun yaşanabileceği ve içerideki son sıcak paranın aniden çıkmasından korkulduğu için herhangi bir adım atılmıyor."

Sıcak paradan ülkeden çıkarken değil girerken belli bir miktar vergi alınmasını ve bu verginin ihracatın desteklenmesinde kullanılmasını öneren Karakuş, bunun da tek başına yeterli olmayacağını, Merkez Bankası'nın da kur konusunda aktif olarak devreye girmesi gerektiğini bildirdi.

Merkez Bankası'nın enflasyondan korktuğu için Türk parasının değerlenmesini adeta teşvik ettiğini ileri süren Karakuş, "Merkez Bankası korkuyor. Ancak Türkiye'nin tek sorunu enflasyon değil. Yabancı sermaye ürkmesin diye Merkez'in ürkek davranamaz. İç piyasada fiyatları ithalat kamçısıyla terbiye etmeye çalışan Merkez Bankası, yerli üreticiye ve ihracatçıya hayat hakkı tanınmıyor" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir