Ahmet Türk'e yumruklu saldırı

Kapatılan DTP'nin eski Genel Başkanı'nın burnu kırıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SAMSUN - Muş'un Bulanık ilçesinde 15 Aralık 2009'da düzenlenen olaylı gösteriyle ilgili, Samsun 1. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmayı izleyen kapatılan DTP'nin eski Genel Başkanı Ahmet Türk, adliye çıkışında bir kişinin yumruklu saldırısına uğradı.

Muş'un Bulanık ilçesindeki olaylı gösterinin ardından tutuklanan Turan ve Metin Bilen kardeşlerin Samsun 1. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanmasına başlandı.

Esnaf Turan Bilen'in ateş açması sonucu Kemal Ağcan ile Necmi Oral'ın ölmesi, 10 kişinin yaralanmasıyla ilgili davanın ilk duruşmasını, BDP milletvekilleri Sırrı Sakık ve Nuri Yaman ile kapatılan DTP'nin eski milletvekilleri Ahmet Türk ile Aysel Tuğluk da izledi.

Ahmet Türk, duruşma çıkışı yaptığı basın açıklamasının ardından aracına binmek isterken bir kişinin yumruklu saldırısına uğradı. Olaya güvenlik güçleri müdahale etti.

Adliye binasının karşısında bulunan bir grup ise terör örgütü aleyhine slogan attı.

Milletvekili Sırrı Sakık, polise tepki göstererek gerekli güvenlik önlemlerinin alınmadığını iddia etti.

Daha sonra Ahmet Türk ve BDP milletvekilleri, TBMM plakalı araçlarına binerek Adliye önünden uzaklaştı.

Ahmet Türk'ün burnu kırıldı

Kapatılan DTP'nin eski Genel Başkanı Ahmet Türk, saldırının ardından Samsun Kavak Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.

BDP Milletvekili Sırrı Sakık, "Saldırı nedeniyle Ahmet Türk'ün burnu kırıldı, alnında yarık oluştu. Benim makam aracımın şoförü de saldırı nedeniyle yara aldı" dedi.

Türk'ün Samsun Kavak Devlet Hastanesine tedavi altına alındığını belirten Sakık, "Şu anda röntgen çekiliyor. Tedavisinin ardından Ankara'ya yola çıkacağız" diye konuştu.

Muş'un Bulanık ilçesinde 15 Aralık 2009'da düzenlenen olaylı gösteriyle ilgili Samsun 1. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmayı izlemeye gideceklerini İçişleri Bakanı Beşir Atalay ile bakanlık müsteşarına bildirdiklerini ifade eden Sırrı Sakık, "Biz, İçişleri Bakanı Atalay ve bakanlık müsteşarına duruşmayı izlemeye geleceğimizi söyledik. Duruşma çıkışında polis ciddi önlem almıştı. Ancak saldırı sırasında güvenlik güçleri duruma seyirci kaldı. Hatta güvenlik güçlerinden bazıları arkadaşlarımızı darp ettiler. Benim makam aracım ve telsizimiz de zarar gördü" iddiasında bulundu.

Polislerin saldırıya müdahale etmediklerini ileri süren Sakık, "Olaylar görüntülerde açıkça gözüküyor. Polisler şeklen güvenlik tedbiri almış. Saldırı, yüzlerce güvenlik arasında oldu. Duruşma çıkışında, bağırmaları duydum ve polise, bunları durdurması için çağrıda bulundum. Buradaki saldırıda ihmali olan emniyet müdürünün derhal görevden alınması gerekir" dedi.

Saldırgan tespit edildi

Edinilen bilgiye göre, Muş'un Bulanık ilçesindeki olaylarla ilgili davanın, Samsun 1. Ağır Ceza Mahkemesindeki ilk duruşması sonrası gerçekleşen saldırının ardından şüpheli ve yanında bulunan bir kişi yakalandı.

Samsun Emniyet Müdürlüğünde gözaltında bulunduğu bildirilen kişinin 1983 doğumlu İsmail Ç. olduğu bildirildi.

Baykal: Siyasi hayatımızda böyle sokak saldırılarına yer yok

Ayrıca CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, İstanbul'a hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda gazetecilerin Türk'e yapılan saldırıya ilişkin sorularını yanıtladı.

Saldırıdan dolayı "üzüntü" duyduğunu belirten Baykal, "Ahmet Türk'e geçmiş olsun. Üzüntüyle karşıladım. Siyasi hayatımızda böyle sokak saldırılarına yer yok. Umarım bunu en kısa zamanda herkese anlatmayı başarırız" diye konuştu.

Ahmet Türk, Muş'un Bulanık ilçesindeki olaylarla ilgili davanın Samsun 1. Ağır Ceza Mahkemesinde bugün yapılan ilk duruşmasından sonra, yumruklu saldırıya uğramıştı.

Öte yandan İçişleri Bakanı Beşir Atalay,  Türk'e, yapılan yumruklu saldırıyla ilgili "Bu çirkin saldırılar kimden gelirse gelsin, kime yönelik olursa olsun kabul edilemez" değerlendirmesinde bulunarak, konunun araştırılması için iki mülkiye başmüfettişini görevlendirdiğini bildirdi.

Demirtaş: Saldırı alçakça

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Türk'e yapılan yumruklu saldırıyı "alçakça ve haince" olarak niteleyerek, "Böyle bir rezilliği içimize sindirmeyeceğiz" dedi.

Gazetecilere açıklamada bulunan Demirtaş, Muş'un Bulanık ilçesinde, gönüllü köy korucularının saldırısı sonucunda 2 yurttaşın yaşamını yitirdiğini, konuyla ilgili davanın güvenlik gerekçesiyle Muş yerine Samsun'a alındığını ifade etti.

Bir grup milletvekili ile Türk'ün de davayı takip etmek üzere Samsun'a gittiğini dile getiren Demirtaş, kente gitmeden önce BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık'ın, İçişleri Bakanlığı Müsteşarı ile görüştüğünü söyledi. Müsteşara Samsun'a gidişle ilgili bilgi verildiğini, güvenlik tedbiri alınması için talepte bulunulduğunu anlatan Demirtaş, şunları kaydetti:

"Biraz önce hepimiz izledik. Çok alçakça ve haince bir saldırı gerçekleştirildi Sayın Genel Başkanımıza. Doğrusu bu kadar uyarımıza rağmen, önlem alınması için müsteşarla doğrudan görüşme yapmış olmamıza rağmen, böylesi bir saldırının organize edilebilmiş olması, Samsun'da bunun gerçekleşmesi çok manidardır. Sayın İçişleri Bakanı ile telefonla görüştüm, bu konuyla ilgili kaygılarımızı ilettim. Sayın Bakan, saldırının olduğu ilk dakikalarda Samsun Valisi ile görüştüğünü, valinin kendisine saldırının bireysel olduğunu ve bir kişi tarafından yapıldığını aktardığını belirtti. "

 

Bu konularda ilginizi çekebilir