Ahşap Oyuncak Atölyesi çocukları hayata kazandıracak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DİYARBAKIR'DAN / Mahir SOLMAZ

diyarbakir@dunya.com

Diyarbakır Kültür Sanat Vakfı (DKSV), ilde uluslararası kültür sanat etkinlikleri düzenlemek amacıyla 2008 yılında kurulmuş bir sivil toplum örgütü. Tarihi, kültürel ve mimari avantajlarıyla, Halep, Tebriz, İsfahan, Beyrut, Erbil gibi Ortadoğu kentleriyle köprüler kurabilecek ve onlara öncülük edebilecek bir kent olan Diyarbakır'ı bir merkez olarak öne çıkarmayı hedefliyor. Düzenleyeceği uluslararası müzik ve sinema festivalleri, sergiler, konserler, şiir okumaları, edebiyat toplantıları ve sempozyumlarla Ortadoğu'nun dünyada da tanınan önemli sanatçı, yazar ve entelektüellerini Diyarbakır'da ağırlamaya çalışacak. Geçtiğimiz günlerde hazırladıkları çok iyi bir eserin tanıtımını yaptılar. "Doğunun Kapısı Diyarbakır" kitabı, benzersiz üslubuyla Diyarbakır'ı anlatan fotoğraflı bir albüm kitap. Şiir, tarih ve mimarinin buluştuğu bir prestij eser olarak tasarlanan kitap, DKSV Başkanı şair-yazar Bejan Matur'un kalemi ile yorumlanmış

Vakfın Yönetim Kurulu Başkan Vekili Fidel Balta'nın daveti ile vakıf'ı gezme ve tanıma fırsatını buldum. Özellikle Ahşap Oyuncak Atölyesi projesi çok hoşuma gitti. DKSV tarafından hazırlanan Ahşap Oyuncak Atölyesi Projesi, Diyarbakır Suriçi'nde yaşayan 9-15 yaş grubundaki çocuklara kendi oyuncaklarını kendilerinin yapmasını öğretmeyi amaçlayan bir proje. Projede en önemli hedefler çocukların oyun ve oyuncak ihtiyacını karşılamak; kendi oyuncaklarını yapmaya başlayan çocukların yaratıcılıklarını arttırmak; projeye katılan çocukların el becerilerini geliştirmek; kendisine güvenen, yaşadığı topluma katkıda bulunmak isteyen bir nesle yatırım yapmak. Yoksul ve yoksun çocuklar için yeni bir merkez oluşturmak; nitelikli bir çocuk kuşağının gelişmesine destek olmak; çocukların hayal gücünü geliştirmek; çocuklara beceri kazandırırken, onları kötü alışkanlıklara karşı uyarmak; üreten ve düşünen kişiler haline gelmelerine destek olmak; çocukların dikkat ve duyarlılıklarını arttırmak da projenin amaçlarından. Diğer önemli noktalar ise sanat yoluyla çocukların kendilerini ifade etmelerine olanak tanımak; sağlıklı bir malzeme olan ahşabı, çocuklar arasında yaygınlaştırmak; gi dönüşümü olan ahşap malzemeleri kullanarak doğayı koruma ve dengeli kullanma bilincini çocuklara aşılamak; çocuklara birlikte çalışma, birlikte üretme ruhunu aşılamak, ekip anlayışını kazandırmak.

Atölyede çocuklarla sohbet ettim. Bu projeye katılmadan önce neler yapıyorsunuz diye sordum. Hepsi ağız birliği etmişçesine 'sokakta oynuyorduk' dediler. Diyarbakır'ın ihtiyacı olan ve süreklilik kazandırılması gereken bir proje bu. Çünkü bugün Diyarbakır'da eğitimsiz ve vasıfsız gençlerin olmasının tek nedeni, çocukların eğitilmelerine yönelik böyle projelerle karşılaşmamış olmalarıdır. Bugün Ahşap Oyuncak Atölyesi'nde eğitim alan ve el becerisini geliştiren çocukların yarını ve geleceği çok başka olacak emin olun. Teşekkürler DKSV, bundan sonra glecekten daha umutluyuz.

Bu konularda ilginizi çekebilir