AIG, Prudential'ın indirim teklifini reddetti

AIG, "Prudential ile daha önce açıklanan anlaşma koşullarına bağlı kalacağını, bu koşullarda değişikliğe gitmeyeceğini" bildirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA- ABD'li sigorta şirketi American International Group (AIG), İngiliz sigorta şirketi Prudential'ın Asya yaşam sigortası birimi AIA için daha önce önerdiği 35,5 milyar dolarda indirime gitmesi teklifini kabul etmedi.

AIG yaptığı açıklamada, "Dikkatli bir değerlendirmeden sonra Prudential ile daha önce açıklanan anlaşma koşullarına bağlı kalacağını, bu koşullarda değişikliğe gitmeyeceğini" bildirdi.

Prudential şirketi ise anlaşma bedelini 30 milyar 375 milyon dolara indirmeye çalıştığını, ancak AIG'in anlaşma koşullarını yeniden görüşmeyi reddetmesi nedeniyle "kendi konumunu değerlendirdiğini" açıkladı. Prudential'ın teklifi ödemenin 23 milyar doları nakit, geri kalan 7 milyar 375 milyon doları da yeni hisse senedi ve diğer menkul kıymetlerle olmasını da kapsıyor.

Prudential'ın, AIG ile daha önce yapılan anlaşmanın onaylanması için hissedarlarının yüzde 75'inin desteğini alamayacağı olasılığı üzerine AIG'den indirim talebinde bulunduğu belirtildi. Prudential'ın anlaşmanın onaylanması için 7 Haziran'a kadar hissedarlarının yüzde 75'inin onayını alması gerekiyor. Anlaşma başarısız olursa Prudential'ın AIG'ye 230,6 milyon dolar fesih bedeli borçlu olacak.

35,5 milyar dolara satın alacağını açıklamıştı

İngiltere'nin en büyük sigorta şirketi Prudential, Mart ayında AIG'ye bağlı AIA şirketini 25 milyar doları nakit ve 10,5 milyar doları da yeni hisse senedi ve diğer menkul kıymetler olmak üzere 35,5 milyar dolara satın alacağını açıklamıştı.

Güney Doğu Asya'da ikinci büyük sigorta şirketi konumundaki Prudential, AIA'yı satın alma çabası olumlu sonuçlanırsa bölgede en büyük sigorta şirketi haline gelecek.

AIG'nin "Asya mücevheri" olarak görülen Hong Kong merkezli AIA, 60 milyar dolardan fazla varlığı yöneten ve 20 milyon müşteriye ya da AIG'nin toplam müşteri tabanının üçte birine hizmet eden 90 yıllık geçmişe sahip bir şirket konumunda bulunuyor.

Prudential, halihazırda 13 Asya pazarında faaliyet gösteriyor ve 11 milyondan fazla müşteriye hizmet veriyor. Asya, grubun gelecekte büyümesinin motoru olarak görülüyor. 

ABD hükümeti Eylül 2008'de kurtardığı AIG'ye 182,5 milyar dolar maddi destek vermiş ve karşılığında şirketin yüzde 80 hissesine sahip olmuştu. AIG'in 31 Aralık 2009 tarihi itibariyle hükümete 129,26 milyar dolar ödenmemiş borcu bulunuyordu.

Bu konularda ilginizi çekebilir