”AİHM içtihatlarını inceletiyoruz”

TBMM Başkanı Toptan, DTP Milletvekillerinin ifade vermesiyle ilgili olarak konuştu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

GİRESUN - TBMM Başkanı Köksal Toptan, "Bir taraftan DTP milletvekillerinin kendiliğinden hiçbir işleme gerek kalmaksızın savunmalarını yapmalarını tavsiye ederken öbür taraftan yargı sürecinde başka yol bulunabilir mi düşüncesiyle mevzuatımızı ve AİHM içtihatlarını inceletiyoruz" dedi.

Bu milletvekilleri hakkında anayasanın 14. maddesinde yazılı suçlar nedeniyle milletvekilliği seçiminden önce dava açıldığını ifade eden Toptan, şöyle konuştu:

''Bu davalarda bu milletvekillerinin savunmasının alınmasına karar vermiş mahkeme. Davayı açan mahkeme, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesine yazı yazdı. Bu mahkeme, 2008 yılının nisan ayından itibaren milletvekillerinin adresine tebligat yaptı, dedi ki 'Gidin savunmanızı yapın'. Fakat kişisel adreslerde bulunamadılar. Bunun üzerine mahkeme başkanlığı TBMM Başkanlığından bu milletvekillerinin bizdeki adreslerini sordu. Biz de bizdeki adreslerini gönderdik. Fakat bu adreslerinde olmadıkları sonucuna varıldı.''

Toptan, bu nedenle mahkemenin kendilerine yazı yazdığını belirterek, ''Bu yazıda deniliyor ki 'Bu milletvekilleri şu gün gelsin.' Şimdiye kadar bekledik. Gelmedikleri takdirde yasanın emri gereğince işlem yapılacak yani zorla getirilmelerine karar verilecek'' diye konuştu.

Toptan, bunun nasıl uygulanacağı konusunda da şunları kaydetti:

"Polis gidecek, tabii mahkeme öyle bir karar verirse, evinden alacak, mahkemeye getirecek. Orada savunmasını yaptıktan sonra tekrar evine dönecek. Meclis Başkanlığı olarak bu görüntünün olmasını istemiyoruz."