Aile Konferansı, şiddete çözüm arayacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

İSTANBUL - Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı, II. Aile Konferansı öncesi İstanbul Kongre Merkezi'nde bir resepsiyon verdi. GYV Kadın Platformu'nun ev sahipliğinde gerçekleşen resepsiyonda 24- 26 Kasım tarihleri arasında düzenlenecek olan konferansın açılış konuşmasını Hürriyet Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı yaptı. 

Resepsiyona, II. Aile Konferansı'nda tebliğ sunmak üzere Türkiye'ye gelen ulusal ve uluslararası konuşmacılar ile birlikte gazeteciler, yazarlar, araştırmacılar, kanaat önderleri, Türkiye'deki sivil toplum kuruluşu (STK) temsilcileri, akademisyenler ve çok sayıda davetli katıldı.

Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Kadın Platformu'nun, 15 ülkeden 30 akademisyen, yazar ve araştırmacıyı Türkiye'de bir araya getirdiği "Aile ve Şiddet" konulu Uluslararası II. Aile Konferansı bugün başlıyor. 26 Kasım'a kadar devam edecek olan konferans öncesi İstanbul Kongre Merkezi'nde bir resepsiyon verildi.

Gecede bir konuşma yapan GYV Kadın Platformu Genel Sekreteri Müşerref Özer "İlkini 2010 yılında gerçekleştirdiğimiz Aile Konferansı'nda bu sene temamızı "Aile ve Şiddet" olarak belirledik. 15 ülkeden 30 kişilik zengin bir akademisyen ve araştırmacı kadrosu ile bu konuya ciddi anlamda eğildiğimiz gayet açık. Konferansımızın özellikle de 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele ve Dayanışma Günü'ne denk gelmesi bu konferansın amacına yönelik bir adım olduğunun göstergesidir" dedi.

Konferansın açılış konuşmasını Hürriyet Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı Gazeteci ve Yazarlar Vakfı Kadın Platformu'na aile içi şiddet konusunu işleyerek böyle bir konuda duyarlılık gösterdikleri için teşekkür etti. Türkiye'de aile içi şiddet ifadesinin bile bir zamanlar tabu kabul edildiğini ve dile getirilmediği için de çözüme kavuşturulamadığını ifade eden Sabancı, kendi yayın gruplarının Güldünya Tören olayı sonrası üstlendikleri misyon ve yayın politikalarını nasıl gözden geçirerek aile ve şiddete yönelik farkındalığı arttırdıklarını anlattı. 8 yılda Türkiye'de birçok tabunun kırıldığını ifade eden Sabancı "Bizim yazılı olmayan, vicdanımızla, kültürümüzle içselleştirebildiğimiz kurallara ihtiyacımız var" dedi.

Resepsiyonda Vuslat Doğan Sabancı'ya ve Milli tekvandocu Hamide Bıkçın'a birer plaket verildi. Bıkçın, şiddete başvuran insanların bunu özgüven eksikliğinden yaptıklarını, disiplinli bir sporla uğraşan bireylerin ise özgüven eksikliği problemini yaşamadıklarını ifade ederek ailelerin çocuklarını spora yönlendirmelerini tavsiye etti.
Resepsiyona katılan isimler arasında eski TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı Gülden Akşit, Gazeteci- Yazar Ali Bulaç, AK Parti Kadın Kolları Başkanı Özlem Topal, Yumurcak TV Genel Yayın Yönetmeni Meryem Akbal, CNN Türk Genel Yayın Yönetmeni Ferhat Boratav, Rotahaber.com Genel Yayın Yönetmeni Ünal Tanık, Yazar Muterem Tanık, TBMM tarafından 2009 üstün hizmet ödülüne layık görülen Gülsen Ataseven, Türk Kadın Rallici Burcu Çetinkaya, Sanatçı Seren Serengil ve annesi Nevin Serengil, Süryani Katolik Lideri Yusuf Sağ, Demirören Şirketler Grubu'nun ortaklarından Esin Demirören, Gazeteci- Yazar Nevvak Sevindi, TOBB İKGK Başkanı Hatice Dinçbal Kal, Mim. Metin Hepgüler, Konferansta konuşacak olan birçok yerli ve yabancı akademisyenin yanı sıra basın ve akademik çevrelerden önemli isimler yer aldı.
 
GYV Kadın Platformu, üç gün sürecek konferans ile kanun koyucuları, sivil toplum ve kamu kuruluşlarını, kanaat önderlerini harekete geçirmek suretiyle, aile kurumunun yeniden iyileştirilmesi ve güçlendirilmesine müştereken katkı sağlamayı hedefliyor.