Ak Parti kongreye gidiyor

Erdoğan'ın tek aday olacağı AK Parti Kongresi'nde, parti yönetiminde önemli değişikliğe gidilmesi bekleniyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın tek genel başkan adayı olarak gireceği 21 Mayıs Ak Parti Olağanüstü Kongresi'nde, parti yönetiminde kökten değişikliğe gidilmesi bekleniyor.

Kongrede yapılması planlanan tüzük değişikliğiyle, parti tarihinde ilk kez 'genel başkan vekilliği" makamının getirilmesi de söz konusu.

Anayasa değişikliğinin 16 Nisan referandumunda kabulü ile cumhurbaşkanının bir partiye üyeliği önündeki engel kalkmış, bunun ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan 2 Mayıs'ta kurucusu olduğu Ak Parti'ye yeniden üye olmuştu. Cumhurbaşkanı'nın parti üyeliği sonrası Ak Parti'nin kongreden sonraki en üst karar organı Merkez Karar Yürütme Kurulu (MKYK), 21 Mayıs'ta olağanüstü kongre kararı alarak, Erdoğan'ın genel başkanlığa tek aday olarak gösterileceğini duyurmuştu.

Kongre hazırlıklarını Reuters'a değerlendiren Ak Parti'li bir yetkili, "Kongrede sadece MKYK'yı değiştirmeyeceğiz; tüzük değişikliği çalışmamız da olabilir. 'Genel başkan vekilliği'
makamının ihdas edilmesi de düşüncelerimiz arasında. Bu konudaki son kararı Cumhurbaşkanı ile Başbakan görüştükten sonra netleştiririz" dedi.

Ağustos 2014'te cumhurbaşkanı seçildikten sonra o dönem yürürlükte olan anayasa nedeniyle Ak Parti ile ilişiği kesilen Erdoğan'dan sonra, Ak Parti Genel Başkanlığı'na Ahmet Davutoğlu
seçilmişti. Davutoğlu da geçtiğimiz yıl 22 Mayıs'ta düzenlenen olağanüstü kongre ile koltuğunu Yıldırım'a devretmişti.

Ak Parti'li yetkili Pazar günü düzenlenecek kongreye, Ak Parti kurucuları, yurt içi ve dışından çok sayıda siyasetçi ve gazeteci davet edildiğini de belirterek, şunları söyledi:

"Kongremize Ak Parti'de ilk dönemden itibaren yer alan milletvekilleri, bakanlar, belediye başkanları davet edildi. Bunların arasında tabi ki eski Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül de
var. Ayrıca yurt dışından da çok sayıda siyasetçi davetli. Ancak programın geç ortaya çıkması nedeniyle bazılarının katılımı gerçekleşmeyebilir. Yerli ve yabancı 600 gazeteci de kongre için
akreditasyon başvurusu yaptı." Yetkili, "Siyasi partilere davet yapıldı. Davetliler
arasında HDP'liler yok" ifadesini kullandı.

60 bin konuk için hazırlık yapıldı

Kongreye yoğun bir katılım beklediklerini belirten Ak Parti'li bir yetkili, "Biz 50 bin-60 bin kişinin ağırlanabileceği bir hazırlık yaptık" dedi. Ankara Arena Spor Salonu, tribünleri itibarıyla 10  bin 400 seyirci kapasitesine sahip. Ancak kongre tarzı etkinliklerde saha zemini de kullanıldığı için sadece salonun içine 20 binin üzerinde izleyici alınabiliyor.